Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dermatolog savjetuje kako izabrati učinkovitu kremu protiv bora

Preuzmite sliku

Kozmetička industrija cvjeta zahvaljujući tome što se svim silama borimo ostati mladi. Kad je već tako, izaberite najučinkovitijie oružje za to – savršenu kremu.

Starenje se najprije vidi na koži koja gubi elastičnost zbog čega dolazi do nastanka bora te žene u tridesetim godinama počinju koristiti kreme koje bi trebale usporiti ovaj proces. S obzirom da je u današnje vrijeme mladolik izgled imperativ, kozmetička industrija cvjeta.

Na tržištu postoji cijela paleta krema i ostalih proizvoda protiv starenja. Neke od njih koštaju ‘suho zlato’, a pitanje je koliko zaista djeluju. Ugledna dermatologinja Anjali Mahto savjetuje kako da ne bankrotirate pri kupovini kreme za lice te kako odabrati onu koja je učinkovita.

Kada biramo kreme za mladolik izgled kože, treba čitati popis sastojaka i kupiti onu koja ima u sebi retinoide, antioksidanse i zaštitu od sunca. Retinoidi su derivati vitamina A koji potiču proizvodnju kolagena, a kolagen briše bore i sprječava nastanak novih. Retinoidi također ublažavaju promjene u pigmentaciji kože. Ne očekujte odmah rezultate. Poboljšanja na koži vidjet će se u tri do šest mjeseci redovnog korištenja retinoida, odnosno kreme obogaćene tim elementom. Vodite računa da proizvod sadrži najmanje 0,1 posto retinoida.

Antioksidansi blokiraju djelovanje slobodnih radikala koji nastaju izglaganjem kože suncu. Najučinkovitiji antioksidanti koje je poželjno naći u kremama jesu vitamin C, vitamin E i resveratrol.

Krema protiv starenja kože imat će još više učinka ukoliko poboljšate kvalitet svog života na način da jedete zdravo, pijete puno vode, redovno se rekreirate, dovoljno spavate i redovno se opuštate. Zaboravite cigarete, alkohol i šećer, želite li dugo izgledati i osjećati se mladima. (rtl.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,