Nedjelja, 4. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dermatolog objasnio zašto nikada ne biste trebali rezati zanoktice

Preuzmite sliku

Zanoktice možda nisu nešto o čemu ste mnogo ili uopšte ikad razmišljali izvan kozmetičkog salona, ali zapravo služe važnoj svrsi. 

“Funkcija zanoktice nokta je zaštititi nokat od bakterijskih i gljivičnih infekcija, na dijelovima na kojima nokti rastu iz svog korijena”, rekao je za PopSugar dr. Corey L. Hartman, osnivač klinike Skin Wellness Dermatology u Birminghamu. 

Zanoktica je stoga vrlo važna jer su nokti osjetljiviji na oštećenja, poput isušivanja ili infekcije, tokom te početne faze rasta. Dr. Hartman nazvao je zanokticu “prvom linijom odbrane” za ploču nokta, matricu nokta (gdje počinje rast vašeg nokta) i nabor nokta (tkivo koje okružuje matricu).

Iz tog razloga dr. Hartman i mnogi drugi dermatolozi i kozmetičari ni pod kojim okolnostima ne preporučuju rezanje zanoktica, bilo da ste u salonu za nokte ili kod kuće. Ova praksa potencijalno može izložiti vaše nokte brojnim infekcijama, prenosi index.hr.

“Ako su zanoktice suhe, napukle, izrezane ili prekinute, prljavština i bakterije mogu lakše ući u korijen nokta i uzrokovati kožne poremećaje koji zahtijevaju liječenje, a u ekstremnim slučajevima i hirurške zahvate”, kaže dr. Hartman. Uobičajene infekcije noktiju uključuju gljivice na noktima i paronihiju, što je upalna infekcija koja se javlja na pregibu nokta.

Kako biste održali zdrav rast noktiju, postoji jedna stvar koju možete učiniti za njegu zanoktica. Dr. Hartman je preporučio da njegujete kožu oko prstiju nanošenjem ulja ili kreme za zanoktice “kako biste zadržali hidrataciju i ojačali kožnu barijeru”.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,