Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li su tačne tvrdnje da je nikotin najveći krivac za bolesti izazvane pušenjem?

Preuzmite sliku

Popularno

Decenijama unazad se pogrešno vjerovalo da je nikotin taj koji prouzorkuje bolesti povezane s pušenjem.

Naučnici su, međutim, utvrdili da između nikotina i duhanskog dima ne stoji znak jednakosti, te da je zapravo duhanski dim taj koji je glavni uzročnik bolesti povezanih s pušenjem. S druge strane, nikotin je supstanca koju su sedamdesetih godina prošlog stoljeća zdravstvene institucije uvrstile u terapije odvikavanja od pušenja.

Nauka je potvrdila da se u dimu cigarete nalazi se više od 6.000 različitih štetnih i potencijalno štetnih materija koje nastaju sagorijevanjem duhana i da su one glavni uzrok nastajanja bolesti povezanih s pušenjem. Duhanski dim sadrži i ugljen-monoksid koji, kao što je to slučaj kod pušenja, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Jasno je da nikotin nije bez rizika, jer izaziva ovisnost. Međutim, mnoštvo naučnih istraživanja sprovedenih do danas pokazuje da on zapravo nije krivac broj jedan za posljedice koje na zdravlje ostavlja pušenje cigareta.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je među prvima vidjela nikotin kao dio rješenja za odvikavanje od pušenja, jer je uvršten kao zamjenska terapija kroz nikotinske žvake, flastere, sprejeve. Činjenica da u svijetu danas postoji više od milijardu pušača koji su svakodnevno izloženi lošem uticaju duhanskog dima, pokrenula je nauku da razmišlja o smanjenju štete.

U tom pravcu su se tehnologija i nauka ujedinile i posljednjih decenija intezivno radile kako bi se pronašle alternative koje predstavljaju bolji izbor za pušače od nastavka pušenja tradicionalnih cigareta. Danas manje štetne alternative dobijaju sve više podrške i od zdravstvenih institucija, pa tako se u Engleskoj pušačima umjesto cigareta već preporučuju alternative, u Australiji se nikotin prepisuje na recept, dok su u Japanu naročito popularni proizvodi koji su zasnovani na tehnologiji zagrijavanja a ne sagorijevanja duhana, čime se eliminiraju štetne materije koje se ispuštaju kroz duhanski dim.

Šta još kažu istraživanja, možemo li se otrovati nikotinom?

Pušač apsorbira otprilike 0,1 miligram nikotina po cigareti. Da bi došlo do trovanja nikotinom s fatalnim ishodom, pušač bi trebalo konzumirati 400 cigareta ili 20 paklica jednu za drugom. Zbog toga, u Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) navode da je malo vjerovatno da će se neko otrovati nikotinom samo pukim pušenjem.

(Promo objava)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje