Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Da li ste opsjednuti svojim zdravstvenim stanjem? Tipični simptomi hipohondrije…

Preuzmite sliku

Hipohondrija je poremećaj koji se manifestuje prevelikom opsjednutošću zdravstvenim stanjem. Osobe koje ga imaju često su uvjerene da imaju bolest koja je opasna po život, iako im ljekari nisu postavili nikakvu dijagnozu.

U nastavku se upoznajte sa znakovima hipohondrije, pa procijenite odnose li se oni na vas.

Svaki od svojih simptoma istražujete na internetu

Ovo je nešto što je bar jednom u životu napravila većina ljudi. Problem je ako vam to postane navika i svaki put kada vas nešto boli ili vam se učini da vam tijelo izgleda drugačije, vi provodite sate na internetu ne biste li pronašli rješenje, umjesto da se odmah obratite ljekaru.

Za svaku bol ili manji osjećaj nelagode uvjereni ste da je smrtonosan

Svaki put kad, na primjer, osjetite bol u grudima, pomislite da je to simptom ozbiljne srčane bolesti, a svaka glavobolja vas asocira na moždani udar. To nije zdravi način razmišljanja, jer se tokom svog života čovjek razbolijeva nebrojeno mnogo puta, a velika većina obih boljki ne dovodi do najgoreg scenarija.

Stalno ste zabrinuti da ćete se razboljeti

Iako ste savršeno zdravi, u stalnom ste strahu da ćete u svakom trenutku dobiti neku bolest. Zbogt toga ste konstantno uplašeni i pretjerano oprezni. Vodite računa gdje idete, šta radite i šta jedete i pijete, a sve iz ničim utemeljenog osjećaja da ćete se razboljeti. Taj osjećaj vas paralizira i ograničava vaš potencijal.

Usprkos uvjeravanjima ljekara da je s vama sve uredu, i dalje ste zabrinuti

Bez obzira na to što vam ljekar kaže, vi i dalje nemate mira i iskreno vjerujete da ste bolesni, iako niste dobili nijednu dijagnozu. Zbog ovog vjerovanja, vi često tražite drugo, a ponekad i treće mišljenje ljekara i ne žalite novac koji ste dali za ove usluge.

Ako vam sve ovo zvuči poznato i mislite da ste hipohondar, vrlo je važno da potražite stručnu pomoć. Stalno razmišljanje o bolestima može biti vrlo stresno, a na kraju zbog slabljenja imuniteta uslijed ansksioznosti, može doći do pojave prave bolesti, prenosi nova.rs(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje