Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li je navika ‘lomljenja’ zglobova u prstima štetna?

Preuzmite sliku

Kiropraktičar iz San Diega, dr. Ryan Curda, i fizikalni terapeut iz New Yorka, dr. Scott Weiss, kažu da oni od koji pucketaju prstima ne trebaju previše brinuti, piše Your Tango.

Pucketanje zglobova je zvuk koji nastaje kada se zglobovi prstiju istegnu. Ti zglobovi se nazivaju sinovijalni zglobovi i okruženi su kapsulom napunjenom tečnošću. A tečnost djeluje kao mazivo i sastoji se od uglavnom azota, rastvorenog gasa, prenosi Tuzlanski.ba.

Povlačenje ili savijanje prstiju zapravo smanjuje pritisak unutar kapsule napunjene tečnošću; pukotina koju čujete zapravo je iskakanje mjehurića dušika. Također treba oko 20 minuta da se tekućina napuni, zbog čega ne možete ispucati isto mjesto ponovo i ponovo. Ko je mogo pretpostaviti da naša tijela imaju tako stroge vremenske okvire?

Prema dr. Weissu najbolji dio ove loše navike je da sve one priče da vam pucketanje prstima nanosi štetu na vašoj ruci nisu istinite. Barem, još nema naučnih dokaza koji bi potkrijepili tu tvrdnju, tako da možete slobodno nastaviti iskapati mjehuriće u zglobovima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,