Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Da li je detoksikacija organizma stvarna potreba ili moda?

Preuzmite sliku

Svi smo mi rođeni s najvećim i najboljim detoksikacijskim sistemom, te nam dodatna detoksikacija nije potrebna, tvrde stručnjaci

Neke tvrdnje o “detoksikaciji” organizma mogu da zvuče sjajno, poput bolje energije, bolje probave i čišćenja organizma, ali je zapravo mit da vašem tijelu treba detoksikacija.

“Svu navodnu detoksikaciju već odrađuju vaša jetra, bubrezi, koža, pluća i crijeva. Detoks-dijete su marketinški mitovi, a ne prehrambena stvarnost”, tvrde stručnjaci iz Britanske asocijacije dijetetičara.

“Jedini ultimativni način života koji vam je potreban je kombinovanje zdrave, uravnotežene ishrane s vježbanjem i odbacivanje štetnih navika kao što je pušenje”, kaže nutricionista Catrin Collins.

Zato, ako poželite da podstaknete detoksikaciju sve što vam je potrebno jeste zdrava, uravnotežena ishrana, koja se može podijeliti u pet glavnih grupa.

Prema engleskom vodiču za zdravlje Eatwell, većina onoga što jedemo treba da sadrži voće i povrće, te skrobne ugljene hidrate, dok proteini i mliječni proizvodi treba da se konzumiraju u umjerenim količinama.

Takođe, preporučuje se da većina masti u ishrani bude nezasićena. (Super žena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,