Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li antibiotici mogu umanjiti djelotvornost kontraceptivnih pilula?

Preuzmite sliku

Priča o kontracepciji i dalje izaziva brojne nedoumice.

Često se tako još uvijek mogu čuti dezinformacije poput one da ne možete zatruditi tokom ovulacije ili da je prekinut snošaj pouzdana kontraceptivna metoda. Ovo su, naravno, velike zablude. Osim njih, još jedna nepoznanica intrigira seksualno aktivne ljude, a to je pitanje da li antibiotici utiču i na kontraceptivne pilule, odnosno da li umanjuju njihovu djelotvornost.

– Budući da se i antibiotici i pilule za kontracepciju metabolišu u jetri, uvrežilo se mišljenje da oni utiču međusobno, te postaju manje pouzdani ukoliko se koriste istovremeno – kaže za magazin Shape Maria Sophocles, ginekolog jedne američke klinike. Na sreću, to nije pravilo. Najveći broj antibiotika širokog spektra (poput onih koji se koriste za liječenje upale uha, grla, urinarnih infekcija itd.) ne umanjuje djelotvornost kontraceptivnih pilula, zaključak je američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

 • – S druge strane, nije ustanovljeno da kontraceptivna sredstva utiču na dejstvo antibiotika – kaže doktorka. Dobra vest je ta da je, na osnovu brojnih studija, ustanovljeno kako samo dvije vrste antibiotika, rifampin i rifabutin, značajno utiču na efikasnost pilula za kontracepciju.

  Rifampin je lijek koji se najčešće koristi za liječenje tuberkuloze. Ovaj antibiotik djeluje tako što povećava količinu određenih enzima u tijelu. Ti enzimi utiču na količinu estrogena u jetri, a čitav proces djeluje na to da kontraceptivne pilule budu manje pouzdane.

  Pored rifampina, još jedan antibiotik može uticati na dejstvo kontraceptivnih pilula. U pitanju je rifabutin, lijek koji se primenjuje kako bi se spriječilo ili usporilo širenje specifičnih bakterijskih infekcija kod pacijenata sa HIV-om, a u kombinaciji s drugim lijekovima koristi se, takođe, za liječenje tuberkuloze.

  Antibiotici i kontraceptivne pilule – dodatne mjere opreza

  – Koliko će antibiotik uticati na kontraceptivna sredstva zavisi od toga koliko dugo ste ga pili – ističu stručnjaci. Ukoliko vam doktor propiše korišćenje rifampina tokom nekoliko mjeseci (oboljeli od tuberkuloze antibiotsku terapiju najčešće uzimaju u periodu od šest mjeseci), veoma je važno da koristite dodatni vid kontracepcije, kao što je kondom.

 • Da biste izbjegli neplaniranu trudnoću i bespotrebni stres, ginekolozi savjetuju da koristite dodatnu kontracepciju sve dok uzimate rifampin ili rifabutin, kao i nekoliko dana nakon što se vaša terapija završi. Pojedini doktori savjetuju da taj period bude još duži, tokom narednih mjesec dana.

  Doktori ističu i da, kad je reč o najčešće korišćenim antibioticima, razloga za brigu nema. Ukoliko vas mogućnost uticaja lijeka na kontraceptivna sredstva i dalje uznemirava, doktorica Sophocles predlaže da ih koristite u različito vrijeme. Na primjer, kontraceptivnu pilulu uzmite ujutro, a antibiotik uveče. Naravno, preporučljivo je i da se, u slučaju da dobijete antibiotsku terapiju, prvo konsultujete sa svojim ginekologom. (lepotaizdravlje.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje