Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čuvajte se virusa: Misliš prehlada, a ono bronhitis!

Preuzmite sliku

Respiratorne infekcije bez uobičajenih simptoma vrebaju mališane. Dijete nema temperaturu, ne curi mu nos, ne boli ga grlo, samo kašlje – dijagnoza bronhitis!

Kako je oktobar mjesec vrijeme za početak sezone virusa i kako su vremenske prilike posljednjih dana bile idealne za njihov razvoj, domovi zdravlja su puni djece sa različitim respiratornim infekcijama, propraćenim netipičnim tegobama, piše Alo.

Majka osmogodišnjeg dječaka R. B. (43), koja nije željela da joj se objavi ime i prezime, ne može da vjeruje da joj je sin za samo četiri dana dobio bronhitis, a da je od simptoma imao samo kašalj.

“Počeo je da kašlje i nije imao nikakve druge simptome, kao što su curenje iz nosa, bolovi u grlu i temperatura. Išao je u školu redovno. Nakon dva dana suhi kašalj se pretvorio u produktivni i zvučao je strašno – kao lavež psa. Pošto se to nije smirivalo, odvela sam ga kod ljekara koji je, nakon što je poslušao pluća, rekao da je dječak pun sekreta i prepisao mu sirup za širenje bronhija. Nije htio da uključuje antibiotike jer grlo nije bilo crveno, niti je bilo ikakvog drugog znaka respiratorne infekcije “, kaže R. B.

Prema njenim riječima, kašalj je počeo malo da se smiruje, kao i ona.

“Na kontroli je doktor rekao da se i dalje čuje škripanje i sviranje u grudima i da mora da se uključi antibiotik. Naložio je da se uradi krvna slika. Dijagnoza je bila – bronhitis”, završava zabrinuta majka.

Pedijatar dr. Nevenka Raketić objašnjava da je ova pojava uobičajena, jer je sezona respiratornih infekcija počela i trajaće sve do marta.

“Djeca su se vratila u škole i vrtiće i razmijenila viruse, što takođe objašnjava zašto se toliko njih razboljelo. Rino virusi i adenovirusi posebno su prisutni kod mališana. To što više ispoljavaju kašalj u odnosu na druge simptome posljedica je visoke vlažnosti vazduha. Djeca sa osjetljivijm bronhijalnim stablom sklonija su da na viruse reaguju kašljem “, ističe dr Raketić i dodaje da i odrasli, s druge strane, treba da se čuvaju gripa, pa preporučuje svim roditeljima da se radi prevencije vakcinišu.

Što se tiče preventive kod mališana kada je riječ o respiratornim infekcijama, doktorica ističe vakcinaciju i konzumaciju ljekovitih preparata.

“Primanje pneumokokne vakcine, koja nije u našem obaveznom kalendaru vakcinacije, odličan je vid prevencije”.

“Sva djeca bi trebala da uzimaju preparate na bazi cinka, dok ona koja ne jedu svježe voće i povrće, a imaju više od dvije godine treba da piju multivitaminske preparate. Takođe, ne bi bilo loše da im roditelji uvedu i probiotike, koji bi spriječili ulaz mikroorganizama kroz digestivni trakt, ali i zbog toga što su u ovo vrijeme vrlo česte i stomačne tegobe propraćene dijarejom i povraćanjem “, objašnjava dr. Raketić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,