Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čudo prirode: Kelly je rođena bez jezika, ali može da priča, guta i osjeća okuse

Preuzmite sliku

Aglosije je medicinski fenomen nedostatka jezika i do sada je u svijetu poznato samo 11 zabilježenih slučajeva.

Kelly Rogers može i govoriti i gutati i osjećati okuse poput svih drugih. To je zato što ona ipak ima nekakvu bazu jezika i mišiće na dnu svojih usta koje može pomicati. Druge dijelove jezika ipak nema. Baza jezika ne može dosegnuti nepce, što ona nadoknađuje pokretanjem unutrašnje strane svojih obraza, usnama, zubima i nepcima, prenosi Guardian.

Aglosija je bila urođena mana Kelly, a doktori su vjerovali da će baza jezika biti dovoljna da ona ima normalan životni vijek.

Ispočetka je bilo donekle problematično, ali su to riješili korištenjem prilagođene bočice za hranjenje. Majka joj je poslije pričala da bi joj se događalo da bi se vratila od doktora i da bi plakala jer je brinula da njena kći neće imati normalan život i biti sretna. Ali, kako je odrastala, curica je znala da ima roditelje i obitelj koji je vole koliko je to uopće moguće.

Ime joj je Kelly, a njoj je ono „tvrdo K“ bilo najteži glas za proizvesti. Imala je i malu vilicu. To je povezano jer nije postojao jezik koji bi ispunio prostor predviđen za taj organ. To je zapravo bilo ono što su ljudi primjećivali puno češće od toga da ona ne posjeduje jezik. Kada je imala 18 godina, hirurg je rekao da se ne bi rado upuštao u bilo kakve hirurške zahvate u njenom slučaju kako joj to ne bi uropastilo sposobnost govora.

U stanju je jesti sve, čak i sladoled, pri čemu se služi usnama. I jedino s čime ima problema jest jedenje jabuke, ali to je posljedica specifičnog položaja vilice. Kako je ljubiti se bez jezika? „Zapravo, ja se volim ljubiti i rekli su mi da se ljubim dobro. Sigurna sam da je to kod mene drugačije, ali nisam imala primjedbi“, napisala je. Nikada nije osjetila ljutnju što se rodila ovakva. Povremeno se znala pitati kako bi izgledala ili zvučala da se rodila s jezikom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,