Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čudesna ljekovita biljka koja se spominje u Bibliji i Kur'anu: ‘Crni kim liječi sve bolesti osim smrti’

Preuzmite sliku

Popularno

Da ne bi bilo zabune, ova biljka nije u srodstvu s kimom kakvog poznajemo u našoj kuhinji i koji rado posipamo po kiflicama. 

Radi se o crnom kimu (lat. Nigella sativa) porijeklom iz jugozapadne Azije. Sjemenke ove biljke koriste se više od 2000 godine u medicini, a nabaviti se mogu i u obliku ulja. Poznate su i po afrodizijačkim svojstvima.

Crni kim pomaže kod širokog spektra tegoba: kod probavnih smetnje, nadutosti, oslabljene jetre, migrene, raznih upala… Zatim pomaže u snižavanju temperature, kod gljivičnih, bakterijskih i virusnih infekcija, pospješuje proizvodnju mlijeka kod dojilja, regulira hormone, jača imunitet, pomaže kod kožnih oboljenja, ublažava simptome alergija, jača krvne žile itd.

  • Učinak crnog naučnici su proučavali nekoliko stotina puta i svi se slažu kako je čudotvorna, jedna od najučinkovitijih ljekovitih biljaka. Ipak, nikakva posebna istraživanja nisu trebala drevnim narodima koji su ovu biljku štovali čak kao svetu.

    Sjemenke crnog kima pronađene su u grobnici faraona Tutankamona, a tamo sigurno nisu završile slučajno. Ljekovitost crnog kima se spominje i u Bibliji te u Kuranu. Islamski poslanik Muhamed je govorio: ‘Crni kim liječi sve bolesti osim smrti’. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,