Namirnice bogate celulozom mogu da zasite, a da ne moramo da razmišljamo o broju kalorija. Žitarice su izuzetno zdrava hrana i bogat izvor ne samo proteina i ugljenih hidrata već i vitalno važnih vitamina.
Ljudi su naučili da izbegavaju hljeb i smanjuju količinu brašna u svojoj ishrani zato što su predugo koristili uglavnom bijelo brašno, u kojem tih materija ima najmanje.
Međutim, ako koristite integralna brašna, obezbjedićete tijelu i dovoljnu količinu celuloze i drugih vlakana koji podstiču metabolizam.
Posebno je korisno heljdino brašno i zato, kad god možete, pripremajte različite specijalitete – palačinke, pite i pogače od heljdinog brašna.
Recept za napitak od heljde
Priprema:
Tri kašike heljdinog brašna razmutite u čaši hladne vode. Posebno stavite litar vode da proključa i u ključalu vodu sipajte heljdino brašno.
Sve dobro izmješajte i kuhajte na laganoj vatri povremeno mješajući pet do sedam minuta. Kada se ohladi, možete dodati kašiku meda.
Napitak držite u frižideru i uzimajte po jednu čašu prije jela. (Krstarica)