Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

COVID-19 izbliza: Dobro pogledajte, ovo je krivac za pandemiju koja je promijenila svijet

Preuzmite sliku

Fotografije su nastale kako bi se pokazalo koliko infekcija korona virusom može biti intenzivna i veoma slikovita.

Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Sjeverna Karolina objavili su prve detaljne fotografije virusa koji je u 2020. pokorio svijet.

Doktorica Camille Ehre uspjela je napraviti nevjerovatne fotografije iz uzoraka inficiranih respiratornih epitelnih stanica. Kako je sama pojasnila, uhvatila je ove fotografije kako bi pokazala koliko infekcija korona virusom može biti intenzivna i veoma slikovita.

Kako bi napravili ove fotografije dr. Ehre i njen tim u laboratoriju su ubacili korona virus u ljudske bronhijalne stanice epitela te provjerili što se događa 96 sati kasnije koristeći elektronski mikroskop.

  • Fotografije koje su obojili radi lakšeg prepoznavanja virusa, pokazuju inficirane stanice s tragovima žute sluzi na vrhovima plavih cilija. Uvećana fotografija pokazuje strukturu i gustoću virusa koji nakon infekcije proizvode epiteliji u ljudskim dišnim putevima.

    Kako je pojasnila dr. Ehre, ove fotografije pokazuju nevjerovatno visok broj viriona, potpunih infektivnih virusnih čestica s DNA ili RNA u jezgri i proteinskim omotačem, kakve se nalaze izvan stanice domaćina, ali i pokazuju zašto je zaraza COVID-19 toliko raširena. Također, pokazuju i zašto bi svi trebali nositi maske – bili inficirani ili ne, kako bi ograničili daljnje širenje virusa. (Zimo.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,