Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čišćenje koncem – i to je obmana?

Preuzmite sliku

Čišćenje koncem je decenijama preporučivano kao obavezan dio higijene zuba i usta, ali je odjednom nestalo iz preporuka koje najviša zdravstvena tijela u SAD izdaju na svakih pet godina.

Kako navode američki mediji, razlog za to su temeljna istraživanja koja su pokazala da čišćenje koncem uopšte ne doprinosi mnogo zdravlju zuba i desni.

U velikim istraživanjima, dokazi koji govore u prilog čišćenja koncem su veoma slabi“, kaže Tim Jafola iz Nacionalnog instituta za dentalno istraživanje.

Kako kaže, oboljenja desni se razvijaju godinama, a brojna istraživanja traju nekoliko mjeseci. Zato su i podaci koje naučnici dobijaju nedovoljno jasni.

Agencija AP navodi da se čišćenje zuba zvanično preporučuje još od 1979. godine, ali da konkretni, naučni dokazi da ono zaista pomaže ne postoje ili postoje u veoma maloj mjeri.

Uprkos tome, vlasti, zubarske organizacije i proizvođači insistiraju na toj praksi decenijama“, piše AP.

Agencija je, u skladu sa zakonom koji zahtjeva da zvanične preporuke budu bazirane na naučnim činjenicama, prošle godine tražila od ministarstva zdravlja dokaze.

Umjesto odgovora, preporuka je 2016. izbrisana iz petogodišnjeg dokumenta, a AP je dobio pismo u kome vlasti priznaju da “efikasnost čišćenja zuba nikada nije temeljno istražena“.

AP je pregledao najrigoroznija istraživanja iz posljednje decenije, fokusirajući se na 25 koja porede one koji koriste četkicu i one koji koriste i zubni konac. Šta smo pronašli? Dokazi koji govore u prilog konca su ‘slabi, nedovoljno uvjerljivi’ i nose sa sobom ‘umjereni do veliki potencijal za pristrastnost‘”, navodi agencija. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,