Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Četiri znaka da pretjerujete s “najvećim” neprijateljem zdravlja

Preuzmite sliku

Popularno

Kada je u pitanju prehrana, u svemu treba biti umjeren, a pogotovo u konzumaciji namirnica koje nisu dobre za naše zdravlje ako se koriste u velikim količinama

Naime, upravo je sol (uz šećer i bijelo brašno) po mišljenju većine medicinskih stručnjaka najveći neprijatelj našeg zdravlja ako se konzumira u prevelikim količinama. U nastavku pročitajte znakove koji ukazuju upravo na to da je sol previše zastupljena na vašem jelovniku.

1. Imate problema s bubrezima. Natrij utječe i na funkciju bubrega, a previše soli i natrija uzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca. Stručnjaci kažu da bi osobe koje imaju problema s bubrezima unos soli trebale ograničiti na maksimalno jednu malu kašiku dnevno, a ovisno o težini zdravstvenih problema količina bi trebala biti još manja.

2. Odjednom se osjećate napuhnuto i natečeno. Samo jedan dan pretjerivanja s unosom soli može uzrokovati edeme kod osoba koje imaju usporen organizam ili zdravstvene probleme. Edem je oticanje tkiva koje nastaje zbog nakupljanja tekućine, a njega može uzrokovati preveliki unos natrija koji se nalazi u soli.

3. Često vas ulovi žeđ. Hrana s visokim udjelom natrija (čips, umaci, pizze i slično) utjecat će na balans u vašem organizmu i učiniti vas žednima. Kada jedete ovakve namirnice pokušajte popiti što više vode kako biste organizmu dali ono za čime žudi u tom trenutku – tekućinu. Ako je osjećaj žeđi neutaživ, onda potražite savjet liječnika jer je to jedan od tihih simptoma dijabetesa.

4. Imate visok pritisak. Preveliki unos soli loše utječe na zdravlje našeg srca i krvnih žila, a jedna od posljedica je i povišeni krvni pritisak.

Savjet: Stručnjaci kažu da dnevno ne bismo smjeli jesti više od 5 grama soli (količina koja stane u jednu čajnu kašiku), a unos natrija ne bi smio iznositi više od 2 grama. Kada solite jelo, radite to prstima, a ne soljenkom jer tako lakše kontrolirate količinu koju ćete dodati u hranu. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,