Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Četiri štetne navike koje aktiviraju neugodnu žgaravicu

Neugodan osjećaj žarenja u ždrijelu i u donjem dijelu grudi nazivamo žgaravicom. Ta tegoba muči mnoge, a nastaje kada se želučani sadržaj vrati u jednjak. Uvijek nastaje nakon jela, smatra se simptomom bolesti u probavnom sistemu, a ponekad je jednostavno znak da morate promijeniti svoju prehranu i način života.

1. Jutarnja kafa na prazan želudac

Okidač refluksa najčešće je neka hrana koja opušta sfinkter i zbog toga on ne može blokirati vraćanje želučane kiseline u jednjak. Među namirnicama koje to rade nalaze se pića s velikom količinom kofeina poput kafe, stoga nju nikako nemojte piti na prazan želudac, prenosi Zadovoljna.hr.

2. Ispijanje alkohola uz cigaretu

Alkohol i duhan također utječu na sfinkter, ali u ovom slučaju važniji je njihov negativan uticaj na slinu. Tačnije, uzrokuju dehidraciju i smanjenje stvaranja sline, pa je zbog toga teže neutralizirati kiseline u želucu i natjerati ih da odu iz njega.

3. Prekomjerna konzumacija žvakaćih guma s pepermintom

Pepermint ima jednak učinak kao i kofein, stoga biste trebali izbjegavati sve što u sebi sadrži ulje peperminta. Čaj, bomboni, razni deserti s okusom peperminta – izbjegnite ih i olakšajte si žgaravicu.

4. Mali noćni zalogaji

Ako imate žgaravicu, nemojte jesti minimalno dva sata prije odlaska na spavanje i obvezno izbjegavajte jesti u kasne noće sate i potom se vratiti u krevet. Naime, čim legnete, želučane kiseline lakše nalaze put do vašeg jednjaka, a ako ste jeli prije spavanja, onda će u vašem tijelu započeti proces probave, što znači da ćete imati više kiseline u želucu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,