Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Četiri stadija prehlade i kada smo najzarazniji…

Preuzmite sliku

Naše navike i naš način života imaju velik uticaj na imunološki sistem. Znamo da ljudi koji redovno vježbaju, čak i ako se samo šetaju, manje obolijevaju od prehlade i gripe, kaže dr. Smith.

– Olakšati patnju si možete ispiranjem nosa fiziološkom otopinom, protuupalnim lijekovima te ovlaživačem zraka u prostoru – dodao je i naglasio kako se većina stručnjaka slaže da, kad je riječ o prehladi, najpametnije se fokusirati na prevenciju.

– Naše navike i naš način života imaju velik uticaj na imunološki sistem. Znamo da ljudi koji redovno vježbaju, čak i ako se samo šetaju, manje obolijevaju od prehlade i gripe. Također, dobar san je ključan za jačanje imuniteta kao i uravnotežena prehrana. Također, zdrava prehrana i redovita lagana tjelovježba mogu skratiti trajanje prehlade, ali ako to radite prije nego ste se razboljeli. Kad se razbolite, odmoru morate dati prioritet naspram vježbanju – savjetuje dr. Smith.

Prehladu uzrokuje preko 200 vrsti različitih virusa i ne liječi se antibioticima jer virusi na njih ne reaguju. Obično se najprije javi grlobolja i nos počinje curiti. Potom dolazi do začepljenosti nosa i slabijeg kašlja. Povišena temperatura obično izostaje ili je lagano povišena prvih dana kod odraslih, dok je kod djece češća.

– Postoje neke uobičajene faze kroz koje prehlada prolazi kod većine ljudi – kazao je ovaj ljekar i nabrojao ih redom.

1. Infekcija/izloženost

– Prva faza prehlade je infekcija ili početna izloženost virusu koji uzrokuje prehladu. U ovoj fazi se dolazi u kontakt s patogenom i on ima priliku izazvati prehladu, ali još nema simptoma. U ovoj je fazi moguće biti zarazan, ali oboljeli su najzarazniji tek nakon pojave prvih simptoma – objasnio je dr. Smith i dodao kako ljudi u ovoj fazi vjerovatno ne znaju da su zaraženi i da će se razboljeti, prenosi 24sata.hr.

2. Inkubacija 

Inkubacija traje između jednog i tri dana. To je period koji prođe od trenutka zaraze do početka razvoja prvih simptoma.

3. Pojava simptoma

Nakon razdoblja inkubacije dolazi do pojave prvih simptoma, koji u prosjeku traju sedam do 10 dana, no pojedinci kašlju i do dvije sedmice. Ovu fazu možemo podijeliti na – rane simptomi i vrhunac simptoma.

Rani simptomi

Ovu fazu karakterizira blaži osjećaj nelagode, poput grebanja u grlu, umora i curenja iz nosa.

– U ovoj fazi je teško reći imate li prehladu ili alergiju. Osim toga, ova faza se ne razlikuje od drugih vrsta infekcija. Često sam čuo ljude kako spominju ovakve simptome i komentarišu: ‘Ne brinite se, nisam zarazan/zarazna?, ali to nije tako. Čim su se pojavili simptomi, osoba je zarazna – objašnjava dr. Smith.

Vrhunac simptoma

– Nakon pojave prvih simptoma dolazi do vrhunca. To obično počinje nekoliko dana od početka ranih simptoma, ali kod nekih mojih pacijenata je znalo proći isedmica ili dvije. Tokom ove faze simptomi napreduju do potpune prehlade, koja može uključivati ​​začepljen nos, kihanje, curenje iz nosa, upalu grla, kašalj i bolove u tijelu. Ova faza traje oko dva do tri dana i tada je bolesnik najzarazniji – pojašnjava ljekar.

4. Oporavak

U ovoj fazi oboljeli počinju osjećati olakšanje.

– Ova faza uglavnom počinje otprilike sedam do 10 dana nakon početka simptomatske faze, ali viđao sam pacijente kojima je bilo potrebno do mjesec dana, ovisno o osobi i njezinim navikama te o samom virusu koji je uzrokovao prehladu – kaže ljekar.

Odmarajte se, opustite i pijte više tekućine

Spavanje pomaže imunološkom sistemu da radi kako treba. Kada se prehladite, potrebno vam je više sna i odmora kako bi se tijelo moglo boriti s virusima i pomoći vam da ozdravite. Prva tri dana od pojave prvih simptoma se odmarajte više.

Imajte na umu i to da, kad se čovjek razboli, lako postaje dehidriran, a bolno grlo može učiniti da vam se pije manje nego inače. Također, povišena temperatura ubrzava potrošnju vlage iz tijela kao i pojačano stvaranje sluzi.

Zato, kada ste prehlađeni pijte više tekućine, bilo da se radi o vodi, čaju ili supi. Suzdržite se od kofeina i alkohola jer iz tijela izvlače više tekućine nego što je ostane nakon što ih popijete.

Pokušajte se opustiti što je više moguće. Naime, stres jako loše djeluje na imunološki sistem i vaš organizam se ne može boriti s virusima kako bi trebao. Kad ste pod velikim stresom lakše ćete se razboljeti, a ako ste već bolesni, sporije ćete ozdravljati i simptomi bolesti bit će lošiji.

Želite li se brže oporaviti, svakako se suzdržite od posezanja za slatkišima, jer šećer oslabljuje imunitet. Kad pojedete šećer, energija u tijelu naglo poraste, ali isto tako naglo i pada, a to iscrpljuje organizam.

Kad posjetiti ljekara?

Ozbiljnost simptoma često je odraz imunološkog sistema, a ne ozbiljnosti virusa. Isti virus može uzrokovati potpuno različite simptome kod različitih ljudi. Ono što je vama možda lagana prehlada, nekom drugom može postati ozbiljni virusni bronhitis.

Trebali biste razmotriti odlazak kod svojeg ljekara opšte prakse ako se pojavi groznica, lokalizirana bol u ušima ili sinusima, ili ukoliko simptomi traju više od sedam dana bez znakova poboljšanja.

Kako spriječiti zarazu?

Virusi se šire kapljično stoga je izuzetno važno paziti koliko ih ispuštamo u okoliš. Kao što smo spomenuli, kod kihanja i kašljanja dobro je staviti maramicu na nos ili usta, a ukoliko je nemate pri ruci ili je ne stignete izvaditi iz torbe, tada kao prepreku stavite ruku, možda šal ili maramu koju imate oko vrata.

Također, često perite ruke, ne dijelite pribor za jelo ili piće s drugima i ne ljubite se. Zajedničku tastaturu, miš i telefon na poslu ili kod kuće prebrišite dezinfekcijskim maramicama prije korištenja.

I ono što ljekari naglašavaju – uvijek imajte na umu da je važno jačati imunološki sistem. Stoga, spavajte dovoljno, vježbajte i jedite zdravu hranu punu svježeg voća i povrća.

Opustite se i ne dopustite stresu da vas pregazi jer ste tad podložniji bolestima. Pokušajte češće prošetati po prirodi i svježem zraku, osim bolje cirkulacije i više kisika, blagodat je i opuštanje od svakodnevnih obveza i užurbanosti.

I ne zaboravite na bijeli luk! On je od davnina poznat kao odlična namirnica za jačanje otpornosti, a ako se ne želite osjetiti po njemu, jedite ga kuhanog u hrani, iako je sirov najučinkovitiji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,