Utorak, 17. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Četiri signala koje vam tijelo šalje kada vam padne imunitet

Preuzmite sliku

Održavanje zdravog imunološkog sistema, spremnog za borbu protiv svake infekcije od ključne je važnosti za svakog pojedinca. Oslabljen imunološki sistem ne samo da nas čini ranjivijima za respiratorne bolesti poput COVID-19 uzrokovane koronavirusom, nego dovodi do brojnih zdravstvenih problema, prenosi Wall.hr.

Stručnjaci tvrde da je najvažnija zdrava i uravnotežena prehrana, adekvatan i kvalitetan san, kontrola stresa, izbjegavanje pušenja i alkohola, redovno vježbanje, održavanje težine i lična higijena.

Da biste prepoznali oslabljen imunološki sistem obratite pažnju na signale koje vam tijelo šalje, a mi vam u nastavku donosimo 4 najčešća.

Hronični umor

Ako se i dalje osjećate umorno iako ste se naspavali, možda postoji problem s vašim imunitetom. Postoji puno posljedica kroničnog umora: bolovi u zglobovima, mučnina, smanjeni apetit… Sve to može značiti da nam je oslabio imunitet.

Česte prehlade

Sasvim je normalno da se prehladite jednom ili dva puta godišnje. No, česte prehlade očit su znak da nam je imunitet oslabio. Dugotrajna primjena antibiotika dva puta godišnje također može značiti da naše tijelo možda nije “spremno” za borbu protiv mikroba kojima je izloženo.

Kožne infekcije

Kod opekotina, posjekotina i modrica naše tijelo reaguje tako da “šalje” bogate hranjive tvari kako bi se obnovila oštećena koža. Taj postupak ozdravljenja kože ovisi o zdravim imunološkim ćelijama. Kada je imunitet oslabljen, zacjeljivanje kože ide sporije. Mali, bolni čirevi u ustima, kao i druge kožne infekcije, mogli bi biti znakovi oslabljenog imunološkog sistema.

Probavni problemi

Naš probavni sustav predstavlja gotovo 70% cjelokupnog imunološkog sistema. Uz to, korisne bakterije i mikroorganizmi (flora) koji “žive” tamo štite naša crijeva od infekcija i poboljšavaju imunitet. Poremećaji crijevne flore mogu povećati rizik od zaraze virusima ili uzrokovati kroničnu upalu. Sve više znanstvenih istraživanja pokazuje koliko su važna zdrava crijeva i svakim danom učimo sve više o vezi imuniteta i crijevne flore. Nadutost, plinovi ili zatvor mogu biti znakovi da nam je imunitet oslabio. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,