Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Često uzimate antibiotik? Naučnici došli do važnog otkrića

Preuzmite sliku

Popularno

Česta upotreba antibiotika mogla bi rezultirati povećanom mogućnošću razvoja upalnih bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa za gotovo 50 posto među osobama starijim od 40 godina, pokazalo je novo dansko istraživanje.

Istraživači su pratili zdravstveno stanje više od šest miliona stanovnika Danske u desetogodišnjem razdoblju te su otkrili da je uzimanje antibiotika kod većine povezano s povećanim rizikom od razvoja upalnih bolesti crijeva.

Istraživanje upućuje na to da je učinak kumulativan.

Razvoju upale podložne sve dobne skupine, posebno stariji od 40

Naučnici su uočili i to da je učinak uzimanja antibiotika vidljiv u svim dobnim skupinama, a posebno su mu skloni stariji od 40 godina, prenosi Hina.

Spadate li u dobnu skupinu između 40 i 60 godina i u zadnjih ste pet godina često uzimali antibiotike, izloženi ste 48 posto većem riziku od nastanka upalne bolesti crijeva, tvrde danski istraživači.

Devedeset posto učesnika istraživanja je, u sklopu istraživanja dobivalo antibiotike.

Istraživači su nakon toga evidentirali 36.000 slučajeva ulceroznog kolitisa i gotovo 17.000 novih slučajeva Crohnove bolesti.

Iz istraživanja je vidljivo da je uzimanje antibiotika povezano s većim rizikom od razvoja upalnih bolesti crijeva među starijim odraslim osobama u poređenju s mlađim ljudima. Istovremeno smo uočili povećan rizik od razvoja upalnih bolesti crijeva četiri do pet godina nakon izlaganja antibioticima i nakon upotrebe grupe antibiotika koji se često koriste za liječenje gastrointestinalnih patogena, objavili su znanstvenici u stručnome časopisu ‘Gut’.

Pojasnili su da uzimanje antibiotika može prouzročiti trajne promjene u mikrobnom okruženju, što u konačnici pridonosi razvoju upalnih crijevnih bolesti.

Prehrambene boje i upalne bolesti crijeva

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da bi i popularna prehrambena boja, Allura Red AC, koja se koristi da bi se pojačale boja i tekstura bezalkoholnih pića i slatkiša, mogla poremetiti rad crijevne barijere i povećati rizik od razvoja upalnih bolesti crijeva.

Prehrambene boje povećavaju količinu serotonina te i one mogu uticati na promjenu sastava crijevne mikrobiote, što ljude čini osjetljivijima na upalne bolesti crijeva, prenosi Hina.

Profesor Waliul Khan s britanskog Univerziteta McMaster kaže da je otkriće danskih naučnika “važan korak naprijed koji bi trebao senzibilizirati javnost na potencijalnu štetu koju predstavljaju prehrambene boje”.

Khan je kazao da u Ujedinjenom Kraljevstvu gotovo pola miliona ljudi boluje od Chronove bolesti ili kolitisa, a u svijetu oko 10 miliona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje