Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Često sprječavate kihanje? Ovo su moguće ozbiljne posljedice…

Preuzmite sliku

Dolaskom toplijih dana pojavile su se i alergije, čiji simptomi zaista mogu da budu neprijatni, naročito kihanje.

Mnogi će, nakon što su kihnuli već mnogo puta, začepiti nos rukom i zatvoriti usta misleći da će tako spriječiti ponovnu potrebu za kihanjem, ali ljekari kažu da to baš i nije dobra ideja, prenosi N1.

Oni su u svom radu „Snap, crackle and pop: when sneezing leads to crackling in the neck“ opisali da taj potez može da ošteti sinuse, ali i grlo, baš kao što se dogodilo jednom 34-godišnjaku čiji su primjer uzeli za svoj rad.

Njemu je povrijeđeno grlo, što je prouzrokovalo jake bolove i teško gutanje. Takođe je došlo do naprsnuća u vratu, a sve zbog pritiska koji se stvarao kada je sprječavao kihanje.

Ljekari kažu da se čulo pucketanje u predjelu od vrata do rebra kada bi se pomjerao, što ukazuje na to da su se mjehurići vazduha našli u grudnim mišićima. Proveo je sedmicu dana u bolnici, gdje je primao antibiotike i hranu putem infuzije, a sve zbog zaustavljanja kihanja.

Još 2018. godine lekari su jednom izvještaju otkrili da može doći do otežanog disanja, perforacije bubne opne, pa čak i pucanja moždane aneurizme kada se zaustavlja kihanje. Zbog jakog pritiska rizikuje se i rad ostalih krvnih sudova, povreda dijafragme i pucanje rebra.

Kihanje je prirodna pojava koju ne bi trabalo da sprječavate. Naravno, uvijek kada vam se kiše, prekrijte usta laktom ruke, maramicom ili zaštitnom maskom da biste spriječili širenje potencijalnih zaraza.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,