Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Češće konzumiranje marihuane stvara rizik od moždanog i srčanog udara

Preuzmite sliku

Osobe koje puše marihuanu više od jednom mjesečno imaju povećan rizik od srčanih bolesti i infarkta, pokazuje novo istraživanje naučnika sa Univerziteta Stenford.

Ranije studije pokazale su povezanost između kanabisa i bolesti krvnih sudova, a najnovije istraživanje rasvjetljava pozadinu tog mehanizma.

Naučnici su analizirali podatke pola miliona ispitanika.

Prethodno su stručnjaci tokom sprovođenja testova na miševima otkrili da psihoaktivna supstanca u marihuani tetrahidrokanabinol (THC) može da uzrokuje upalu endotelnih ćelija koje oblažu unutrašnjost srca, krvnih i limfnih sudova, kao i pojavu ateroskleroze (stvrdnjavanje ili zadebljanje arterija).

“Marihuana ima izrazito negativan efekat na krvotok. S obzirom na to da sve više država legalizuje upotrebu marihuane, očekujem da će sljedećih godina doći do povećanja broja srčanih i moždanih udara”, navodi biolog Mark Candy sa Stanford.

Naučnici su analizirali podatke 500.000 aktera projekta “UK bajobenk”.

Oko 11.000 njih pušilo je marihuanu više od jednom mjesečno, čime se znatno uvećala vjerovatnoća da će doživjeti srčani udar.

Štaviše, oni koji redovno na ovaj način konzumiraju marihuanu imaju veći rizik da će imati prvi srčani udar prije 50. godine života.

Stručnjaci su testirali osobe koje su konzumirali kanabis i ustanovili da je tri sata nakon pušenja marihuane kod dobrovoljnih ispitanika znatno povećan broj upalnih molekula u krvi, što može dovesti do srčanog udara.

Dodatni testovi pokazuju da THC podstiče upalu u ljudskim endotelnim ćelijama uzgojenim u laboratoriji, te da se kod miševa kojima je ubrizgana ova supstanca razvija aterosklerozni plak.

S obzirom na to da THC djeluje tako da se u ljudskom mozgu veže za kanabinoidni receptor tipa jedan (CB1), naučnici su pokušali da pronađu molekule koji bi mogli da ograniče ovo povezivanje kako bi se time umanjio štetan efekat kanabisa.

Tako je ustanovljeno da genistein, prirodni molekul koji se nalazi u soji, može kod miševa da blokira štetne učinke THC-a (upale i aterosklerozu), a istovremeno očuva ona dejstva marihuane koja su korisna za medicinsku upotrebu – smanjenje osjećaja bola i podsticanje apetita.

Zbog straha od nuspojava, poput anksioznosti i poremećaja raspoloženja, stručnjaci do sada nisu na ljudima testirali genistein.

“Genistein je potencijalno bezbjedniji lijek od ranijih CB1 antagonista. Već se koristi kao dodatak prehrani, a 99 odsto njega ostaje izvan mozga, tako da ne bi trebalo da uzrokuje teške nuspojave”, navodi Candy.

Sljedeći korak u naučnom radu jeste sprovođenje kliničkih ispitivanja na ljudima kako bi se vidjelo može li genistein zaista da smanji rizik od srčanih bolesti kod onih koji konzumiraju kanabis.

Ovo istraživanje je objavljeno je u časopisu “Sel”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje