Nedjelja, 28. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Brazilski orah je izuzetno zdrav ali i prirodno radioaktivan, zato oprezno sa konzumiranjem…

Preuzmite sliku

Nezasićene masti, puno bjelančevina i mnogo selena za obnovu ćelija – postoji mnogo razloga za preporuku konzumiranja brazilskih oraha, koji su često uključeni u mješavinu orašastih plodova.

Stručnjaci za zaštitu potrošača kažu da se ipak može pretjerati kada su u pitanju brazilski orasi.

Dok se smatra da većina hrane ima veoma nizak nivo radioaktivnosti, nivoi u brazilskim orasima dovoljno su visoki da izazovu bolest ako se jedu u prekomjernoj količini, prenosi Hina.

„Mogu da imaju oko 1.000 puta veći sadržaj radijuma od prosjeka svih namirnica kontaminiranih radijumom“, kaže nutricionista Suzan Moric.

Svako ko pojede dva brazilska oraha dnevno povećava unos prirodnih radioaktivnih elemenata za otprilike polovinu u poređenju sa prosječnom ishranom.

Čak i na tom nivou, stručnjaci njemačke vlade za zračenje kažu da ne morate da se bojite negativnih zdravstvenih posljedica.

Prekoračenje preporučenog dnevnog ograničenja od dva brazilska oraha, međutim, može dovesti do simptoma uključujući zadah na bijeli luk, mučninu, dijareju, kožne osipe, metalni ukus u ustima, gubitak kose i noktiju i promjenu boje zuba, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje.

Izuzetno visok unos ovih orašastih plodova sa visokim nivoom nutrijenta selena može da dovede do otežanog disanja, drhtavice, zastoja bubrega, srčanog udara i srčanog zastoja.

Statistički gledano, ljudi u Evropi pojedu u prosjeku oko 0,1 gram brazilskih oraha po osobi dnevno, što je ispod nivoa opasnosti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje