Nedjelja, 19. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bračni par nerazdvojan je od djetinjstva, a sad im prijeti tragičan kraj (FOTO)

Ricky i Lisa Moate nerazdvojni su od djetinjstva, a sprijateljili su se u bolničkim krevetima.

Zbog zdravstvenih problema koje oboje imaju oni nisu samo srodne duše, već i međusobni njegovatelji jer oboje imaju teške bolesti probavnog sistema. Osim toga, jedini su par na svijetu koji se hrani intravenozno.

Romansa Rickyja i Lise traje već 14 godina, no uskoro bi se mogao dogoditi tragičan kraj jer Rickyju hitno treba transplantacija. On boluje od gastroshize s kojom je rođen, a radi se o stanju u kojem dolazi do ispadanja trbušnih organa kroz defekt trbušne stijenke.

Ricky je do sada imao 66 većih i stotine manjih operacija, a preživio je teške komplikacije kao nitko drugi s takvim stanjem, piše Mirror.

No, sada mu je potrebna transplantacija crijeva kako bi preživio. Rickyju su ostale samo dvije vene kroz koje može primati hranu, a kada i to prestane funkcionisati, što se može dogoditi kroz par mjeseci, umrijet će.

“Svaki je dan izazov, no Lisa i ja izdržavamo sve jer imamo jedno drugo. Mi smo jedno drugome medicinska sestra, kao što smo muž i žena. Ne znam kako bi bilo ko od nas bez onog drugog”, rekao je Ricky.

Dodao je kako ga ljudi stalno pitaju kako to da uspijeva biti pozitivan pa kaže da je njegov stav uvijek bio “šta bude, bude”.

“Nisam očekivao da ću preživjeti jedan dan, a nakon 33 godine, još sam tu, još imam život”, ispričao je Ricky.

I dok on čeka spasonosnu transplantaciju i moli se da ne zadobije infekciju zbog koje bi mu transplantacija mogla propati, Lisa čeka veliku operaciju želuca.

Njoj je sa šest mjeseci dijagnosticirana neizlječiva upalna bolest crijeva, a sa sedam i Chronova bolest. Crijeva su joj toliko osjetljiva da ne može jesti.

Ricky i Lisa jedini su od grupe prijatelja iz dječje bolnice gdje su skupa ležali koji su preživjeli, a Ricky za sebe ima nadu jer se našao na listi čekanja za transplantaciju.

“Operacija je rizična, no znao sam da ako odbijem transplantaciju da sam si potpisao smrt. To je sad ili nikad”, dodao je Ricky. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje