Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Borovnice – male bobice čudesnih ljekovitih moći

Preuzmite sliku

Borovnice, zajedno s ostalim bobičastim voćem, pripadaju porodici Ericaceae.

Borovnica je mali višegodišnji grm koji ima bobičaste plodove. Svježi i zreli plodovi su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamnije, gotovo crne boje. Plod je prekriven voštanim zaštitnim slojem.

Ove male bobice kriju čudesna ljekovita svojstva. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stjenke krvnih žila elastičnima. Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica.

Borovnice obiluju vitaminom B2, C i E. Također sadrže mangan te topiva i netopiva vlakna, piše centarzdravlja.hr. Bogate su i kalijem, kalcijem i fosforom, a još se više ističu sadržajem fitonutrijenata. Plodovi borovnice su veoma hranjivi, jer su bogati željezom i vitaminima.

Hemijski sastav

Osnovni hemijski sastojci zrelih plodova borovnice su, šećeri, tanini, vitamini B i C. Plod sadrži i karotin, mirtilin (mirtilin hlorid) od kojeg potječe boja ploda, te albuminoid, pektin, mineralne soli, masna ulja i proteine. Plod borovnice također sadrži organske kiseline kao što su: limunska, jabučna, bezojeva, oksalna. U listovima borovnice ima više tanina nego u plodovima. Tanini koji se mogu naći u listu su: arbutin, antocijanovi glikozidi, neomirtilin. Ostali sastojci lista su cerilni alkohol, nekoliko organskih kiselina, eterska ulja, vitamin C i drugi.

Prednosti za zdravlje

Zdravstvene prednosti borovnica dolaze uglavnom od visoke razine antocijana, za kojega se ustanovilo da je jedan od najmoćnijih antioksidanata.

Alzheimerova bolest

Borovnice štite mozak od oksidativnog stresa, poboljšavaju učenje, koncentraciju i obrađivanje informacija. Konzumiranje borovnica će vam dati energiju i pospješiti kognitivne funkcije, i to na zdrav način, za razliku od stimulansa.

Infekcije urinarnog trakta

Sok od borovnica ima nevjerovatnu moć pročišćavanja urinarnog trakta. Također može ukloniti bakteriju Escherichiu coli. Zaštitit će stanice urinarnog trakta i pojačat će njihovu otpornost na infekcije.

Rak

Elaginska kiselina u borovnicama ima antikancerogeno djelovanje koje može usporiti rast i širenje stanica raka, a neka istraživanja su pokazala da može odigrati važnu ulogu kod liječenja raka.

Holesterol

Topiva vlakna će smanjiti razinu lošeg (LDL) holesterola, a antioksidativna svojstva borovnica će spriječiti oksidaciju holesterola, zbog koje može doći do nakupljanja plaka na stjenkama krvnih žila.

Zatvor

Borovnice sadrže vlakna koja će potaknuti rad crijeva. Popijte pola šoljice soka od borovnica 2 puta dnevno na prazan želudac kako biste potaknuli probavljanje hrane koju ćete poslije unositi.

Proljev

Escherichia coli je čest uzročnik proljeva, a antocijan će uspješno ukloniti ovu bakteriju. Borovnice su naročito učinkovite kada je uzrok proljeva zatrovanje nekom hranom.

Upala

Moćno antioksidativno i protuupalno djelovanje borovnica će pomoći u borbi protiv upala kao što su osteoartritis i giht.

Začepljenje dišnog sistema

Borovnice će potaknuti cirkulaciju i širenje krvnih žila, što će pružiti trenutno olakšanje od začepljenje nosa i otežanog disanja.

Vid

Osim što poboljšavaju vid, borovnice će smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju uzrokovanih starenjem kao što je makularna degeneracija.

Savjeti za konzumaciju

Borovnice držite na suhom mjestu kako bi spriječili truljenje. Bobice koje strunu odmah uklonite kako biste spriječili ubrzano truljenje ostalih bobica.

Na sobnoj temperaturi borovnice nemojte držati duže od jednog dana. Pohranite ih u posudu koja ne dopušta ulazak zraka i stavite u frižider. Na taj način će borovnice trajati i do 7 dana. Ipak, borovnice je najbolje pojesti odmah dok su svježe.

Oprez

Borovnice sadrže malu količinu oksalata. Osobe koje su imale ili imaju problema s kalcijevim oksalatima, koji uzrokuju bubrežne kamence, trebaju ograničiti unos borovnica i posavjetovati se s ljekarom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,