Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bolesti koje nisu zarazne, a (možda) ste mislili da jesu

Preuzmite sliku

Ako ne znate pouzdano od koje bolesti neko boluje, a niste medicinske struke teško ćete znati je li njegovo stanje zarazno ili nije. Vidljivi simptomi zaraznih bolesti, ponekad mogu biti identični bolestima koje nisu zarazne, a način na koji se bolest prenosi uglavnom se razlikuje od bolesti do bolesti.

Između uzroka infekcije i njene zaraznosti nema niti jedne poveznice, jer postoje bakterijske bolesti koje su zarazne i one koje nisu, a slično vrijedi za veliki broj virusa.

Tu su i stanja koja se mogu razviti zbog lošeg funkcionisanja imunološkog sistema osobe ili vanjskih faktora.

Upala pluća

Je li upala pluća zarazna ili ne, ovisi o tome šta je uzrokovalo. Dvije vrste upale pluća koje se ne mogu prenijeti s osobe na osobu su gljivična upala pluća, koja se dobija iz okoline, i aspiracijska pneumonija, koja se javlja kada se hrana ili tekućina udahnu u pluća. S druge strane, bakterijska i virusna upala pluća, na koje otpada većina slučajeva upale pluća su zarazne, ali ne na način na koji vjerovatno mislite da bi se mogli zaraziti.

“Mikroorganizmi koji uzrokuju ove vrste upale pluća mogu se prenijeti s osobe na osobu, ali neće automatski uzrokovati upalu pluća. Na primjer, neke bakterije nastanit će se samo u gornjim disajnim putevima, dok gripa, koja kod nekog može uzrokovati upalu pluća, kod druge će osobe uzrokovati bronhitis.”

Legionarska bolest

Epidemija ne mora uvijek krenuti od zaražene osobe ili životinje. U slučaju legionarske bolesti, krivac je kontaminirana voda: prijenos se događa samo kada osoba udahne maglicu ili kapljice vode koje sadrže bakteriju Legionella. Izloženost može doći iz tuševa, bazena i ventilacijskih sistema velikih zgrada.

Iako ova bolest može biti ozbiljna, čak i smrtonosna, neće svako ko je izložen udahnuti bakteriju. Rizičnim skupinama smatraju se osobe starije od 50 godina, pogotovo ako imaju oslabljen imunološki sistem ili hronične bolesti.

 •  Psorijaza

  Ovaj poremećaj kože koji pogađa oko 2% populacije nema nikakve veze s bakterijama. Psorijaza je autoimuna bolest u kojoj imunološki sistem organizma napada vlastitu kožu. To stanje nije uzrokovano mikroorganizmom koji se prenosi među ljudima. Simptomi uključuju crvene naslage kože na vrhu prekrivene bijelim ili srebrnkastim ljuskama koje se često nalaze na laktovima, koljenima i tjemenu. Javljaju se kad tijelo stvori previše stanica nove kože.

   Infekcija uha

  Dobra vijest je da ne možete od druge osobe dobiti infekciju uha. Loša vijest: Ako je nepodnošljivu bol u uhu uzrokovao mikroorganizam, a ne voda, vjerovatno se radi o virusu prehlade.

  “Zbog začepljenja uha uzrokovanog prehladom, unutrašnje se uho puni tekućinom i može doći do zaraza bakterijom. Bakterija ostaje u unutrašnjosti uha i nije zarazna za druge ljude“, objašnjavaju doktori.

   Rozaceja

  Ovo stanje koje uzrokuje crvenilo kože i vidljive krvne žile na licu, a ponekad i male izbočine ispunjene gnojem. Ponekad, rozaceja također može dovesti do zadebljanja kože na nosu. Dok stručnjaci nisu sigurni što uzrokuje ovo stanje, pretpostavljaju da je u pitanju genetika, abnormalnosti krvnih žila na licu, a ulogu možda igra i bakterija H. pylori. Antibiotici koji se koriste za liječenje rozaceje mogu biti učinkoviti jer pomažu u borbi protiv upale, a ne zato što ubijaju bakterije.

 •  Bronhitis

  Slično kao i kod upale pluća, neki oblici bronhitisa su zarazni, a drugi nisu: to ovisi o tome što uzrokuje upalu bronhija i posljedično kašljanje te opće teškoće s disanjem. Akutni bronhitis, koji obično nastaje kao posljedica infekcije gornjih disajnih puteva do grudnog koša, često je uzrokovan virusom i zarazan je. Stotine virusa, kao i neke bakterije, mogu potencijalno dovesti do bronhitisa, a zaraza slijedi nakon što dospiju u tkivo sluznice kroz oči, nos ili usta.

  Hronični bronhitis nije zarazan. Ovo stalno stanje često je uzrokovano dugotrajnim pušenjem ili izlaganjem zagađivačima i alergenima iz okoline.

  Lajmska bolest

  Krpelji koji prenose zarazu jedino su o čemu morate brinuti kad je u pitanju Lajmska bolest i to samo u slučaju da vam se uhvate pod kožu i hrane se vašom krvi.

  Ovu bakterijsku bolest ne možete dobiti od druge zaražene osobe čak ni ako ste u bliskom, intimnom kontaktu koji uključuje ljubljenje i seks. Također, ne možete se zaraziti niti kontaktom sa zaraženom životinjom. Opasnost prijeti jedino ako vaš ljubimac unese zaraženog krpelja u kuću.

  Malarija

  Ova potencijalno smrtonosna zarazna bolest nije zarazna, što znači da se ne može prenijeti s osobe na osobu. Dobićete je od komaraca, kad vas ujedu, oslobađaju parazite malarije u krvotok. Pojavit će se simptomi poput visoke temperature, simptoma sličnih gripi, gastrointestinalnih problema i žutice.

  Važno je znati da malarija zarazi crvena krvna zrnca, a to znači da je možete dobiti transfuzijom krvi, dijeljenjem zaražene igle ili tokom trudnoće ili porođaja.

 •  

  Urinarna infekcija

  Iako se nfekcije mokraćnog sistema često pojavljuju nakon seksa, one se ne prenose spolnim putem niti su zarazne na bilo koji drugi način. Umjesto toga, pojavljuju se kada bakterije, često iz anusa, ulaze u mokraćnu cijev.

  “Seksualni odnos može olakšati ovo širenje, ali to je kroz fizički kontakt koji pomaže u kontaminaciji uretre, a ne od infekcije koja se širi s jednog partnera na drugog”, objašnjavaju doktori.

  Tetanus

  Osobe zaražene tetanusom ne mogu dalje prenositi zarazu. Umjesto toga, bakterije odgovorne za ovu bolest žive u okolini, u tlu i na mnogim površinama, te ulaze u tijelo putem oštećenja na koži. Najeveća mogućnost za zarazu tetanusom jest kroz ubodne rane (na primjer, ako stanete na ekser) ili putem rane u koju je dospjela prljavština. (Ordinacija.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje