Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Boja vašeg lica može otkriti imate li zdravstvenih problema

Izgled kože lako može otkriti određene zdravstvene probleme. Bljedunjavost, osip ili akne ponekad mogu ukazivati na probleme s bubrezima, plućima ili nedostatak određenih vitamina i minerala.

Blijedo lice

Blijeda koža upućuje na anemiju i nedostatak željeza, ali može ukazivati i na narušeno zdravlje pluća i bronhija. Ako sumnjaš na anemiju, napravi analizu krvi, a prehranu obogati zelenim povrćem, ribom i vitaminom C. Blijeda koža s plavičastim nijansama oko nosa i usta jasno upućuje na probleme u radu srca, pa je poželjno da napravite potrebne kardiološke preglede.

Problem suhe kože

Ako ti je koža isušena i peruta se, moguće je da ne unosiš dovoljno tekućine. No, ako uz ove simptome primjećuješ  male upale na licu, moguće je da postoje problemi u radu bubrega i organa za izlučivanje. Potrebno je napraviti analizu mokraće, biohemijski nalaz krvi i ultrazvuk zdjelice. Blago perutanje kože na nosu može upućivati na nedostatak cinka u organizmu, prenosi MissZdrava.

Pojava osipa i bubuljica

Pojava krupnog osipa na licu, kao i sitnih bubuljica na obrazima, ukazuju na tegobe sa želucem ili crijevima, te da bi trebala pripaziti na kvalitetu prehrane. Ako se na vratu ili licu povremeno pojavljuju crvene mrlje, najčešće je riječ o alergiji na hranu ili neki lijek. Opće crvenilo lica, osobito nakon fizičkog napora, jedan je od simptoma hipertenzije.

Koža je žuta

Ako je koža dobila žućkastu nijansu, trebalo bi hitno pregledati jetru i žučnu vrećicu, jer je možda došlo do zastoja u lučenju žuči i do upalnih procesa. Suha, blijedožućkasta koža ukazuje na određene poremećaje probave, na hronični gastritis ili čir na želucu, što se može ispitati gastroskopskim pregledom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,