Mnogi već znaju za dobrobiti bijelog luka, ali rijetki znaju da ga možda ne bi smjeli konzumirati. On sadrži brojne vitamine i minerale, a njegova konzumacija može vam pomoći u prevenciji raznih bolesti.
Ipak, portal Look Chem izdvojio je grupe ljudi koji bi trebali pripaziti pri konzumaciji bijelog luka, piše Index.hr.
1. Ljudi s oboljenjem jetre
Mnogi ljudi jedu bijeli luk kako bi si pomogli u liječenju hepatitisa, ali iako on ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, neki njegovi spojevi uzrokuju probavne smetnje. Štaviše, može pogoršati neke simptome, poput mučnine, a pretjerana konzumacija češnjaka može uzrokovati i anemiju.
2. Ljudi koji pate od proljeva
Bijeli luk stimuliše rad crijeva pa bi mogao pogoršati situaciju.
3. Pacijenti koji pate od očnih bolesti
Ljudi koji pate od glaukoma, konjunktivitisa i drugih očnih bolesti trebali bi jesti manje bijelog luka u svakodnevnoj prehrani. Naime, pretjerana konzumacija ove namirnice može dovesti do oštećenja jetre, ali i vida. (Tuzlanski.ba)