Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bakterije iz hrane uzročnici zdravstvenih tegoba

Preuzmite sliku

Nije rijedak slučaj da poslije konzumiranja određene vrste hrane dođe do zdravstvenih tegoba.

Posebno pogodna hrana za razmožavanje bakterija je hrana životinjskog porijekla: meso, jaja, mlijeko, mliječni proizvodi, kao i riba i plodovi mora, ali i povrće i voće, ukoliko se dobro ne operu prije konzumiranja.

Težina trovanja ne zavisi od vrste unijete namirnice, već od broja unijetih mikroorganizama odnosno količine toksina, od virulencije mikroorganizma (sposobnosti mikroorganizma da izazove oboljenje) i od osjetljivosti domaćina.

Najosjetljivija su dojenčad i mala djeca, osobe starije životne dobi koje imaju neko hronično oboljenje i osobe sa oslabljenim imunitetom.

Bakterije koje se nalaze u hrani, a koje mogu da dovedu do zdravstvenih problema su:

E.coli

Escherichia coli je je štapičasta gram-negativna bakterija koja živi u crijevima zdravih ljudi i životinja. Često se nalazi u namirnicama kao što su nedovoljno kuhana govedina, sirovo mlijeko, sokovi i kontaminirana voda.

Simptomi infekcije E. coli su dijareja, bolovi u želucu i povraćanje, a mogu trajati od pet do 10 dana.

Kako biste izbjegli infekciju E. coli, meso je potrebno dobro skuhati, voće i povrće prije jela ili kuhanja trebalo bi dobro oprati, a nepasterizovano mlijeko izbjegavati.

Salmonela

Salmonela je bakterija koje se obično nalazi u jajima i mesu, a ponekad i u neopranom voću i povrću.

Mogući znakovi i simptomi su mučnina i povraćanje, bol u trbuhu, dijareja, groznica, visoka temperatura ili glavobolja. Simptomi obično traju između četiri i sedam dana.

Većina ljudi ozdravi bez liječenja, ali infekcije salmonelom mogu biti ozbiljnije kod starijih osoba, dojenčadi i osoba sa hroničnim stanjima. Ako se ne liječi pravilno, salmonela se krvlju može proširiti na druge organe, što ponekad može rezutirati i smrtnim ishodom.

Kako bi se spriječila infekcija, trebalo bi izbjegavati sirova i nedovoljno kuhana jaja i meso. Kuhanu hranu nemojte stavljati na tanjire na kojima je stajalo sirovo meso. Ruke, daske za sječenje, kuhinjske površine i kuhinjsko posuđe treba temeljno oprati nakon rukovanja sa nekuhanom hranom.

  • Listeria

    Listeria monocytogenes su bakterije koje se nalaze u zemlji i vodi, a prisutne su i u sirovoj hrani, prerađenoj hrani i nepasterizovanom mlijeku. Za razliku od drugih bakterija, Listeria može da raste i da se širi čak i u frižideru.

    Simptomi infekcije uključuju temperaturu, glavobolju, uznemiren želudac i povraćanje. Za neke bolest može biti ozbiljnija, čak i kobna. Osobe sa povećanim rizikom da dobiju listeriozu su trudnice, stariji od 50 godina, kao i oni slabog imunološkog sistema.

    Za sprječavanje listerioze neophodno je sve sirove namirnice, posebno voće i povrće, dobro oprati pod mlazom vode prije konzumiranja, čak i ako ćete ih oguliti ili naknadno skuhati. Voće i povrće s tvrđom korom, na primjer krastavce, takođe treba dobro oprati. Meso koje jedete dobro skuhajte ili ispecite. Gotovu hranu konzumirajte odmah. Nikako nemojte nijednu namirnicu držati u frižideru duže od propisanog roka trajanja.

    Vibrioni

    Bakterije Vibrio parahaemolyticus žive u slanoj vodi, a često se nalaze u sirovoj morskoj hrani. Osobe koje jedu sirove ili nedovoljno skuhane školjke zaraze se obično za svega 24 sata. Simptomi su: dijareja sa grčevima u želucu, mučnina, povraćanje, temperatura i groznica.

    Simptomi mogu trajati i do tri dana. Teže infekcije su rijetke i javljaju se češće kod osoba oslabljenog imunološkog sistema. Većina infekcija može se spriječiti kuhanjem plodova mora.

    Campylobacter

    Campylobacteri su bakterije u obliku spirale. Naseljavaju probavni sistem najčešće pilića i krava, a da se znakovi bolesti ne pojavljuju. Većina ljudi koji se razbole od kampilobakterioze dobiju dijareju, grčeve, bolove u želucu i temperaturu, u roku od dva do pet dana nakon izlaganja. Bolest obično traje oko nedjelju dana.

    Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, svake godine dijagnostifikuje se oko 13 slučajeva kampilobakterioze na svakih 100.000 osoba. Većina infekcija uglavnom je blaga, ali može biti i opasna za malu djecu ili starije ljude.

    Kako biste izbjegli infekciju Campylobacterom meso kuhajte dovoljno dugo, perite ruke nakon kontakta sa sirovom hranom i konzumirajte samo mlijeko koje je pasterizovano. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , , ,