Subota, 28. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Anesteziolog riješio mitove koji vladaju za operacionu salu

Posao anesteziologa je pravilnim izborom medikamenata uspavati pacijenta, riješiti ga bola i pratiti njegove vitalne funkcije tokom operacije. On mjeri vaš puls dok spavate, provjerava disanje i krvni pritisak.

“Napravio sam više od 30.000 anestezija tijekom svoje 30-godišnje karijere. Tretirao sam ljude svih dobnih grupa, od novorođenčadi do penzionera. Pacijenti u mene imaju povjerenja iako me upoznaju tek nekoliko minuta prije operacija. Otkrit ću vam što sve propuštate dok spavate…”, najavio je Henry Jay Przybylo, govoreći za Daily Mail.

Razlog zašto ne biste smjeli jesti prije operacije nije samo stvar hira. Anestezija opušta mišiće i isključuje reflekse. Ako hrana završi u disajnim putevima, pacijent može ozbiljno ugroziti svoje zdravlje. Kako bi se osigurala potpuna amnezija, ponekad se tokom postupka moraju davati dodatni lijekovi. Očekivanje je da se nijedan pacijent neće sjetiti što se događalo dok su bili u duboku snu, ali neki se sjećaju.

“Četverogodišnja djevojčica koja je imala tumor mozga, tokom jutarnje vizite upitala je doktora: ‘Hej, doktore, što znači bleeder?’ Tokom operacije hirurg poznat po tom izrazu, uputio je pomoćnika da spali otvorenu krvnu žilu – ‘bleeder’. Nije bilo načina da četverogodišnjakinja to zna, izuzev da je tokom operacije zapamtila riječi doktora”, ispričao je Przybylo.

Vjerojatnije je da će vas udariti munja nego da ćete umrijeti tokom anestezije. Najvjerojatniji je problem mučnina i povraćanje nakon anestezije. Ozbiljnije respiratorne komplikacije pojavljuju se u oko 1 do 2 posto slučajeva.

Postoji duboko uvjerenje da anestezija ukrade nešto iz pacijentova uma. Prerano puštanje obitelji pacijentima u sobu za oporavak samo jača ovu pogrešnu vjeru. U usporedbi sa sekundama koje su potrebne za izazivanje anestezije, plinovima treba znatno duže da prestanu djelovati. Pacijent je u stanju odgovoriti na naredbe ubrzo nakon operacije, ali prepoznavanje zahtijeva višu funkciju mozga i posljednje se vraća. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,