Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Alergija – podmukla bolest koja se sve više maskira u prehladu

Preuzmite sliku

Alergija je podmukla bolest, koja se sve više maskira u banalnu prehladu. U svijetu je sve više onih koji imaju zdravstvene probleme uzrokovane raznim alergenima. Zapušen nos, kihanje, curenje iz nosa, svrab, samo su neki od simptoma alergije na polen trave, koja je u ovo doba godine aktuelna. Brojni ljekari slažu se da je postalo riječ o bolesti „modernog doba“, a na sreću nisu česti slučajevi kada ova „moderna bolest“ dovodi do ozbiljnih komplikacija, piše Tuzlanski.ba.

U Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla svake godine je sve više onih koji traže pomoć zbog ovakvih problema, a ljekari preporučuju da se, ukoliko pacijent ima smetnje sa disanjem, kašalj, javi specijalisti koji će mu odrediti terapiju i na vrijeme reagovati i spriječiti neželjene posljedice.

Nakon polena, u avgustu i septembru stiže i korov, koji je, prema tvrdnjama poojedinih građana, mnogo agresivniji i stvara veće probleme od polena. U svakom slučaju, brojni su načini zaštite, preventivnog djelovanja, a oni koji se već godinama suočavaju sa alergijom, već znaju kako i na koji način spriječiti veće smetnje tokom ljeta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,