Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Alergija hara svijetom: Do 2050. čak 77 miliona alergičnih na ambroziju!

Preuzmite sliku

Prvi znakovi proljeća donose i prve probleme za alergičare, zrak je pun peludnih čestica stabala, trave i korova. Alergijski rinitis, astma i alergijski dermatitis su najčešće alergijske bolesti.

Kihanje, kašalj, iscjedak iz nosa uz nazalni govor, svrbež i peckanje na očima, piskanje (zviždanje) i pritisak u prsima spadaju su najčešće alergijske reakcije.

Broj oboljelih od alergija povećava se iz godine u godinu. Ponekad se prvi znakovi alergije mogu zamijeniti s prehladom, jer su simptomi slični, no alergije su mnogo dugotrajniji problem. Simptomi mogu trajati od 10 dana pa sve do nekoliko mjeseci. Nadalje, alergije nikada nisu popraćene temperaturom ili bolovima u mišićima. Kihanje je učestalo te ne donosi olakšanje kao kod prehlade, piše 24sata.hr.

Imate mačku, psa ili zamorca i odjednom ste počeli kihati i suziti? Alergija se može pojaviti i kasnije u životu, a tada će vam problem stvarati i životinjska dlaka i slina, grinje, plijesan, a možda odjednom i obična kajgana.

Postoje dva faktora kod pojave alergija:

nasljedni – ako ste alergični, vaše dijete će imati 50% šanse za razviti istu alergiju, a ako i vaš partner dijeli isti problem, šanse se penju i do 80%
stečeni – ovise o utjecaju povećane izloženosti alergenima, zagađivačima u okolini i stvarima koje nadražuju
Postoji još jedna zanimljiva teorija tzv. higijenska teorija koja kaže da što smo čistiji i zdraviji veća je šansa za razvijanje alergijskih bolesti.

Korov koji je zavladao Evropom

Jedan od najagresivnijih peludnih alergena koji je počeo “mučiti” sve više ljudi je ambrozija. Od peludnih alergija pati gotovo četrdeset posto Evropljana, a smatra se da će do 2050. godine moglo biti gotovo 77 miliona osoba alergičnih na ambroziju, podatke donosi “Alergični na alergije!”.

Kako izgleda život s alergijom na ambroziju objasnio nam je 38-godišnji Luka Šarić. Već deset godina u osmom mjesecu kreće njegova borba s ambrozijom: “Alergiju imam već deset godina, prvo sam mislio da je prehlada. Tek dvije godine nakon prvih simptoma sam otišao liječniku, na početku simptomi nisu tako jaki. Samo sam jedanput bio na testiranju”.

“Kupim antihistaminike, sprej za nos na bazi kortikosteroida. Osjećam se kao da sam prehlađen cijelo vrijeme. Nije svake godine ista jačina, ali mislim da nije to do mene, nego ovisi o cvatu. Vjerojatno je zbog količine peludi, prvih par godina ništa, a onda sam prošle godine skoro umro”, dodao je.

Kako ublažiti simptome alergije

Alergija narušava kvalitetu života, dugotrajna izloženost alergenu uzrokuje umor, razdražljivost, glavobolju i smanjuje koncentraciju. Zato je važno pripremiti tijelo, olakšati simptome i što je više moguće smanjiti izloženost alergenu.

Kod prvih simptoma potrebno je obratiti se ljekaru. Također, biljni lijekovi i dodaci prehrani pomažu u olakšavanju alergija. Vitamin C i bioflavonoidi djeluju kao prirodni antihistaminici, a prirodni sastojak poput ektoina uz morsku vodu stvara zaštitni sloj na nosnoj sluznici i olakšava disanje. Tako možete ublažiti simptome alergijskog rinitisa i olakšati svakodnevicu, a aromatičan miris borova uz more sebi pokušajte priuštiti barem jednom godišnje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,