Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aktivnost koja može smanjiti simptome postoporođajne depresije

Preuzmite sliku

Studija kaže kako samo 15 minuta aktivnosti svaki dan pomaže u ublažavanju ovih simptoma

Samo 15 minuta brzog hodanja svaki dan moglo bi pomoći u ublažavanju nekih simptoma postporođajne depresije (PPD), prema pregledu istraživanja u Journal of Women’s Health. Otkrili su da je hodanje dovelo do klinički značajnog smanjenja simptoma depresije. Iako je 15 minuta bilo dovoljno za pokazivanje učinaka, više hodanja bilo je bolje, posebno u rasponu od 90 do 120 minuta sedmično umjerenim intenzitetom, prenosi Ljepota i Zdravlje.

Istraživači su analizirali pet studija objavljenih između 2000. i jula 2021. koje su se fokusirale na PPD i posebno učinke hodanja – za razliku od opšte aerobne vježbe. Studije su uključivale 242 sudionika, prosječne dobi od 28 godina, a svima je dijagnosticirana blaga do umjerena depresija nakon trudnoće i poroda.

 • Hodanje je korisno jer je prilično dostupno većini ljudi, a može se raditi i s novorođenčetom, kako kaže koautor studije, dr. Marc Mitchell, docent na Školi kineziologije na Univerzitetu Western u Ontariju. Dodaje da to niti ne treba raditi svakodnevno, već samo redovno. “Ako možete izaći tri ili četiri puta sedmično na pola sata ili čak 15 minuta sa svojom bebom u kolicima, naši nalazi pokazuju da bi to moglo napraviti veliku razliku”, kaže dr. Mitchell.

  Osim toga, može ponuditi dugoročne učinke, kako napominje Mitchell. Istraživači su otkrili da je poboljšanje simptoma ostalo čak tri mjeseca nakon što su sudionici prestali s programima hodanja. Osim potencijalnog poboljšanja simptoma PPD-a, prethodna istraživanja su naglasila i druge prednosti hodanja tokom postporođajnog razdoblja.

  Na primjer, studija iz 2020. objavljena u časopisu Gait & Posture pokazala je da je hodanje donijelo znatna poboljšanja ravnoteže, što je obično problem u trudnoći koji se nastavlja i nakon poroda, primijetili su ti istraživači. U toj je studiji čak i hodanje na traci za trčanje pomoglo smanjiti rizik od padova i poboljšati hod generalno.

  Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), PPD je više od običnog “baby blues”, koji opisuje brigu, tugu i umor u prvih nekoliko dana nakon rođenja djeteta. Simptomi PPD-a obično su intenzivniji i traju duže, a CDC procjenjuje da oko jedna od osam žena doživi PPD.

  Simptomi mogu uključivati ​​plač češće nego inače, osjećaj ljutnje, povlačenje od voljenih osoba i osjećaj ukočenosti ili nepovezanosti s bebom. Osobe s PPD-om također prijavljuju da se brinu da će povrijediti bebu i osjećaju krivnju što nisu dobra mama ili sumnjaju u svoju sposobnost da se brinu za bebu.

 • Potreba za pronalaženjem više strategija za rješavanje PPD-a je važna, kako kaže dr. Mitchell, jer se mnogi ljudi još uvijek susreću s preprekama pristupu liječenju mentalnog zdravlja. Napominje da se mogu suočiti sa društvenom stigmom, nedostatkom pristupa zbog rasnih razlika u dostupnosti liječenja i mogu se susresti s dugim vremenom čekanja na njegu, osobito tokom porasta oboljelih od virusa COVID.

  Iako hodanje ne zamjenjuje liječenje, dr. Mitchell kaže da može pomoći u upravljanju simptomima usred opsežnije skrbi.

  Ono važno je to da vam ne trebaju nužno strukturirani treninzi ako možete uključiti tjelesnu aktivnost u svoj dan, kako smatra dr. sc. Emmanuel Stamatakis profesor tjelesne aktivnosti, načina života i zdravlja stanovništva na Univerzitetu u Sydneyu i viši savjetnik British Journal of Sports Medicine.

  Nedavne smjernice o aktivnostima Svjetske zdravstvene organizacije, koje su uključivale trudnice i nakon poroda, preporučuju da svi sudjeluju u 150 do 300 minuta aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta sedmično ili 75 do 150 minuta aktivnosti snažnog intenziteta. Ukratko, svako kretanje je važno – što više i što češće je preferabilno, no i da napravite barem nešto od planiranog, i to je veliki korak prema naprijed.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje