Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ako vas muči visok pritisak ove aktivnosti su dobre za vas

Preuzmite sliku

Ako ga već imate, ili ste u rizičnoj skupini, pokušajte tjelovježbom čuvati zdravlje srca.

Visok krvni pritisak je veliki rizični faktor za razvoj bolesti srca, a rijetko će se otkriti kroz simptome pa ga je potrebno povremeno provjeravati, a ljekar bi to trebao učiniti kao dio općeg pregleda zdravlja. Pretilost je jedan od uzroka nastanka visokog krvnog pritiska, a u rizičnoj su skupini i pušači, oni koji uživaju u prevelikim količinama alkohola te osobe koje izbjegavaju tjelovježbu.

Vježbanje je veliki dio zdravog života, a preporuka stručnjaka je otprilike 150 minuta aktivnosti u sedmici. Ovo su vježbe kojima biste se trebali posvetiti.

Hodanje

U studiji objavljenoj prošle godine otkriveno je da jutarnje brzo hodanje u trajanju od 30 minuta djeluje na snižavanje krvnog pritiska kod starijih i pretilih ljudi. Za žene se zaključilo da je samo stanka od sjedenja u trajanju od 3 minute, svakih 30 minuta, povećala dobrobiti jutarnjeg hodanja. Dobra je vijest da vam za hodanje ne treba specijalni program ili teretana, samo malo prirode i staza. A prema najnovijoj studiji, svaki je korak važan.

Aerobne vježbe za zdravlje srca

Poruka je jasna: Redovito vježbanje je dobro za vaše srce. No, jesu li sve jednako važne kada je u pitanju visoki krvni pritisak i zdravlje srca? Ne uvijek, navodi dr. Luke Laffin, kardiolog na klinici Cleveland. Aerobne vježbe, poput brzog hodanja, trčanja ili vožnje sobnog bicikla, najbolje su vježbe za osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska. No, to ne znači da su drugi oblici tjelovježbe loši, radi se o tome da su aerobne aktivnosti najbolje za rad srca i imaju najjači efekt kada je u pitanju snižavanje krvnog pritiska.

„Najbolja stvar koju možete učiniti za snižavanje krvnog pritiska jest uvođenje što više ovakvih treninga“, ističe dr. Mike Farbaniec, kardiolog u bolnici Penn State Health Milton S. Hershey te dodaje da se to može odnositi i samo na brzo hodanje.

Plivanje, vožnja bicikla ili preskakanje užeta su također odlične opcije, a koju god da aktivnost ove vrste odaberete sigurno će vam pomoći da izgubite višak kilograma, normalizirati rad srca i umanjiti reakciju na stres, za kojeg svi znamo da kroz vrijeme može uticati na porast krvnog pritiska. Ljekar ističe kako biste promjene trebali vidjeti već za nekoliko sedmica. Naglašava kako se mora znati da tokom vježbanja može doći do povišenja pritiska uz ubrzane otkucaje srca, što je sasvim normalno. Dobrobiti vježbanja neće nestati dokle god ne preskačete rutinu.

Vježbe snage

Bez problema možete u svoj trening ubaciti vježbe snage, posebno u zadnja dva dana u sedmici. Ali ljekar naglašava da može doći do trenutnog porasta krvnog pritiska, što može biti opasno ako ne znate da vas on muči. Taj porast može biti i vrlo jak, ako podižete previše teških tegova, piše Ordinacija.hr.

Ako planirate upravo takav trening, važno je prvo dobiti dopuštenje ljekara kako biste sigurno znali da nema opasnosti. “Aerobne aktivnosti igraju veliku ulogu u kontroli krvnog pritiska“, navodi dr. Farbaniec te dodaje kako će one poboljšati rad kardiovaskularnog sustava, regulisati otkucaje srca i protok krvi i tako utjecati na snižavanje krvnog pritiska.

Više od običnog vježbanja…

Tjelovježba nije zamjena za lijekove, a ako ih morate koristiti, važno je ne prekidati terapiju, ističe dr. Farbaniec. Dok je bilo kakva vrsta aktivnosti dobrodošla, mora se kombinirati i s drugim navikama. One uključuju zdravu prehranu, izbjegavanje prevelikog unosa soli, odbacivanje cigareta i alkohola te održavanje zdrave tjelesne težine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje