Srijeda, 25. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ako puno radite za računarom ovo su tri bolesti koje vam prijete

Ako provodite za računarom više od četiri sata dnevno, morate da znate da takav način života može da bude okidač za sljedeća oboljenja, najviše zahvaljujući sjedenju u lošem položaju, konstantnoj izloženosti očiju neprirodnom svjetlu, a mogu da pate i vene i drugi organi u tijelu.

Ovo su tri najčešće bolesti koje izaziva rad za računarom, kao i način kako da ih spriječite:

1. Osteohondroza

Čak 80 posto bolova u leđima uzrokovano je osteohondrozom, bolešću koja predstavlja atrofiju tkiva diskova. Veličina diskova se smanjuje, apsorpcija potrebnih materija takođe, diskovi gube elastičnost i sposobnost da obavljaju svoje funkcije kako treba. Kod osteohondroze dolazi i do smanjivanja funkcija ligamenata i mišića koji omogućavaju diskovima pravilnu funkciju, a sve to zajedno utiče na cjelokupno stanje kičme.

Osteohondroza se najčešće manifestuje bolom u leđima, vratu, rukama i ramenima. Ovu bolest često prate loša cirkulacija, vrtoglavica, glavobolja, tinitis, utrnulost u prstima, bol i osjećaj pečenja u grudima, osjećaj slabosti, a može doći i do oštećenja vida.

Prevencija osteohondroze

Obezbjedite optimalne radne uslove

Stolica na kojoj sjedite mora da bude udobna, ali ne previše mekana. Naslon ne smije da bude ravan, već da prati prirodnu zakrivljenost kičme. Pozicija kompjutera ili laptopa treba da bude takva da sredina monitora bude tačno naspram vaših očiju – to će spriječiti dodatno krivljenje kičme i pritisak na vratnu kičmu.

Povremeno odmarajte

Svakih sat vremena odvojite pet minuta za mini zagrijavanje – istežite vrat okretanjem glave, istegnite leđa, uradite nekoliko čučnjeva ili sličnih vježbi.

2. Sindrom suhih očiju

Površina očnih jabučica prekrivena je tankim slojem suzne tečnosti, koja predstavlja prirodnu odbranu protiv mikroba, ali i podmazuje i hrani rožnjaču. Taj zaštitni sloj pravilno radi zahvaljujući treptanju – sasvim je normalno da trepnemo 20 sekundi u toku jednog minuta. Ali, dok gledamo u ekran, trepnemo dva puta manje nego što je normalno, pa se suzna tečnost ne obnavlja na vrijeme. Tako dolazi do sindroma suhih očiju i oči gube svoju prirodnu zaštitu.

Sindrom suhih očiju manifestuje se osjećajem pečenja, svraba, iritacije i crvenila, a mogu se javiti i drugi neobični simptomi u predjelu oka.

Prevencija sindroma suhih očiju

Pijte više tečnosti

Održavanje optimalnog nivoa tečnosti neophodno je i za one koji ne rade za računarom, ali ako provodite nekoliko sati ispred kompjutera, definitivno morate da pojačate unos tečnosti.

Pravite pauze

Svakih 20 minuta trebalo bi da se skonite od računara ili bar da zatvorite oči, najmanje minut. Čvrsto zatvorite oči, što jače možete.

Često trepćite

Nekoliko puta dnevno odvojite minut i trepćite što češće, kako boi se podstakla proizvodnja suzne tečnosti.

3. Sindrom karpalnog tunela

Karpalni tunel nalazi se na prednjoj strani ručnog zgloba. Smješten je između osam malih kostiju ručnog zgloba, dok je gornja strana zatvorena poprečno postavljenim karpalnim ligamentom. Preko njega prelazi medijalni nerv, koji je kod sindroma karpalnog tunela pod konstantnim pritiskom. Ovo oboljenje ranije je bilo tipično za muzičare, daktilografe i vozače, a danas je najčešće vezano za profesije koje podrazumijevaju rad na računaru.

Manifestuje se svrabom, bolom i osjećajem trnjenja u prstima, ruci i ručnom zglobu, a moguća je i utrnulost u kažiprstu i srednjem prstu.

Prevencija sindroma karpalnog tunela

Prilagodite radni prostor

Prije svega, radni sto treba da bude dovoljno velik da na njega možete da stavite obje ruke. Takođe, stolica, tastatura i miš moraju da odgovaraju vašoj anatomiji, odnosno da ne izazivaju nikakve tegobe.

Gimnastika šake

Svakih sat vremena napravite pauzu da uradite jednostavne vježbe u trajanju od minut ili dva: stiskajte i opuštajte pesnice, vrtite šake u smjeru kazaljke i obrnuto, istegnite ruke ispred sebe, istovremeno mrdajući prstima, piše Stil. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,