Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ako osjetite ova 3 simptoma, onda znajte da je na vas veoma uticao nagli pad temperature

Osjetljivost na hladnoću rjeđa je nego osjetljivost na toplotu, ali uobičajeni simptomi koje možemo osjetiti su depresija, umor i prehlade koje su izraženije posebno ako su u spoju sa lošim vremenskim uslovima i manjkom sunčeve svjetlosti.

Zašto reagujemo na promjenu vremena?

Velike razlike u atmosferskim pritiscima izazivaju tegobe i kod zdravih i kod bolesnih ljudi. Prilikom drastičnog pada temperature može da dođe do velikog skoka krvnog pritiska, dok pacijenti koji boluju od astme mogu da imaju jače napade.

Kada dođe do naglog zahlađenja, krvni sudovi se grče i probleme mogu imati osobe koje boluju od angine pektoris. Kod njih se u tim situacijama javljaju bolovi u grudima. Prvi korak ka sprječavanju ozbiljnijih zdravstvenih problema je prevencija. Savjetuje se redovna provjera krvnog pritiska i adekvatno oblačenje.

Temperaturni šok zadaće muke i zdravima, a promjena vremena uticaće na djecu, koja mogu da budu razdražljiva.

Kako da sačuvate zdravlje kada temperatura padne?

Oblačite se u slojevima kako biste se lakše prilagodili u zagrijanim ili previše hladnim prostorijama. Odijevanje u slojevima “hvata” topli vazduh mnogo efikasnije od odjeće koja prijanja uz tijelo. Spoljni sloj treba da bude otporan na vodu i vjetar.

Nosite kapu ili šešir kako ne biste prehladili sinuse, ali i naočare kako biste zaštitili oči. Nosite toplu, vodootpornu obuću sa dobrim, nepromočivim đonom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,