Naše tijelo treba holesterol za izgradnju stanica, ali njegov višak može biti ozbiljan problem, objašnjavaju iz American Heart Associationa. Naime, naša jetra proizvodi prirodni holesterol koji nam je potreban za očuvanje zdravlja, dok sav višak holesterola u tijelu općenito dolazi iz hrane životinjskog porijekla.
Kardiolog Nick West kaže da iako je količina holesterola koja cirkuliše u krvi genetski uslovljena, uticaj prehrane nipošto ne bismo smjeli podcjenjivati. Kako je otkrio za portal The Healthy, postoji nekoliko namirnica koje bi ljudi s povišenim kolesterolom trebali izbaciti iz svoje svakodnevne prehrane. To su:
– pržena hrana
– maslac
– sir
– pečene slastice
– kokosovo ulje
– govedina
– prerađeno meso.
Kako objašnjava West, ove namirnice sadrže velike količine masti, ulja i rafiniranih šećera, koji su opasni za ljude s povišenim kolesterolom te bi ih zato trebali izbjegavati ili njihovu konzumaciju barem svesti na minimum. (Index.hr)