Ponedjeljak, 1. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

8 namirnica dobrih za bubrege

Preuzmite sliku

Hronična bolest bubrega zahvaća velik broj ljudi, a kod svih onih koji imaju dijabetes, srčane bolesti ili visok pritisak postoji velik rizik da im obole i bubrezi.

No, rizik od bolesti bubrega ili postojeći problemi s bubrezima u velikoj se mjeri mogu smanjiti promjenom prehrane. Portal womenosophy.com donosi listu namirnica koje dokazano utječu na zdravlje bubrega.

1. Češnjak

 • cesnjak
 • Svježi češnjak je izvrsna opcija za prehranu pogodnu za bubrege jer sadrži svojstva koja djeluju protuupalno i koja smanjuju kolesterol. Ono što je dobro kod češnjaka je to što hrani daje dodatan okus bez potrebe za dodacima koji nisu pogodni za očuvanje zdravlja bubrega.

  Češnjak je pun antioksidansa, a istraživanja su dokazala da redovito konzumiranje češnjaka pomaže i u borbi protiv raka. Ipak, treba spomenuti da češnjak može izazvati nadutost i vjetrove.

  2. Kelj

  Povrće poput kupusa, brokule i cvjetače puno je vlakana i vitamina C i K koji su potrebni bubrezima za funkcionisanje maksimalnim kapacitetom, no kelj se nalazi na samom vrhu jer je uz sve to bogat željezom i beta-karotenom.

  3. Bjelanjak

  Bjelanjak je bogat vitaminima i mineralima koji mogu poboljšati sveukupno zdravlje. Bjelanjci su bogati proteinima i željezom. U njima gotovo nema masnoća, a ugljikohidrata imaju manje od 1 posto.

  4. Luk

  Kao i češnjak, luk je također pun antioksidansa koji pomažu u srčanim i bubrežnim bolestima. Luk djeluje protuupalno, pogotovo ako se konzumira sirov.

  5. Svježa riba

  Riba poput lososa, pastrve, haringa i srdela pune su proteina i omega 3 masnih kiselina, koje tijelo ne može samo proizvesti. Oni koji redovito konzumiraju svježu ribu smanjuju rizik od srčanih bolesti, visokog pritiska i kolesterola te naposljetku smanjuju i razvoj hroničnih bubrežnih bolesti.

 • brusnica
 • 6. Brusnice

  Iako su sve vrste bobičastog voća zdrave i pune antioksidansa, brusnice valja posebno istaknuti zbog njihove jedinstvene sposobnosti za borbu s infekcijama mokraćnog sistema. Brusnice su dobre i za smanjenje rizika od srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

  7. Jabuke

  Jabuke se povezuju sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, nekih tipova raka i smanjenom razinom kolesterola, a dobro djeluju i na bubrege.

  8. Maslinovo ulje

  U dijelovima svijeta gdje se umjesto maslaca ili drugih ulja koristi maslinovo, manji je broj srčanih bolesti, raka i bolesti bubrega. Maslinovo ulje bogato je antioksidansima koji sprječavaju oštećenja prouzrokovana slobodnim radikalima i pomažu pri upali arterija.

  (24sata.info)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,