Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

7 najgorih otrova koje držite pod svojim krovom

Preuzmite sliku

Svakoga smo dana izloženi brojnim otrovima u svojoj okolini, a dobar dio nalazi se pod našim krovom u domu. Zato je najbolje izbjeći i ograničiti upotrebu namirnica koje sadrže ove hemikalije i štetne spojeve

 • konzerve-hrana2
 • 1. Bisfenol A

  Gdje se nalazi: Sastavni je dio konzervi u koje se pohranjuje hrana, a koristi se i u proizvodnji plastičnih boca i drugih predmeta od ovog materijala
  Štetne posljedice: Ovaj hemijski spoj otežava rad endokrinih žlijezda, a u tijelu ima slično djelovanje kao hormon estrogen koji može izazvati prijevremeni ulazak u pubertet, probleme s plodnošću, ali i narušiti pravilan rad srca
  Kako ga izbjeći: Jedite zdravu, svježu i organski uzgojenu hranu, te ograničite upotrebu hrane i pića iz konzervi i plastike

  2. Atrazid

  Gdje se nalazi: Herbicid koji se obično koristi za suzbijanje korova na prehrambenim kulturama, a često upotrebljava kod uzgoja kukuruza
  Štetne posljedice: Mijenja hormonalnu ravnotežu kod ljudi, te izaziva neplodnost
  Kako ga izbjeći: U vrtlarskim naporima koristite organska gnojiva, a ograničite upotrebu ozbiljnih pesticida i herbicida.

  3. Ftalati

  Gdje se nalaze: Ftalati su hlapljive tekućine koje se najčešće dodaju plastičnim predmetima da bi povećali njihovu mobilnost, te da bi što duže održali bilo kakav umjetni miris. Zato ih se može naći u širokom rasponu predmeta od plastičnih zavjesa za tuš kabinu, preko lakova za nokte do boja za zidove.
  Štetne posljedice: Narušavaju hormonalnu uravnoteženost u tijelu, a osobito remete lučenje testosterona te ženskog spolnog hormona estradiola koji je važan za izgradnju ženskih grudi.
  Kako ih izbjeći: Izbjegavajte proizvod s umjetnim mirisima, proizvode napravljene od vinila koji sadržte ftalate, i trudite se pohranjivati svoju hranu u posude od stakla i keramike.

  4. Perhlorati

  Gdje se nalaze: Ova je hemijska tvar sastavni dio raketnog goriva, zapaljivih sredstava za vatromet i baklji, pa je njime ‘zaraženo’ svako područje na kojem su testirani, ispaljivani ili aktivirani ti proizvodi. Neke su studije pronašle značajne doze perhlorata u jajima, mliječnim proizvodima, voću i povrću koje je uzgojeno na takvim područjima.
  Štetne posljedice: utiče na rad štitnjače koja upravlja svim hormonima u organizmu, a posebno ju sprječava da primi jod, koji joj je potreban za normalan rad
  Kako ih izbjeći: Uvijek je dobro znati porijeklo hrane koju jedemo, no u ovome slučaju vrlo je teško izbjeći namirnice koja sadrže perhlorate. Da bi smanjili posljedice ovog spoja korisno je jesti hranu bogatu jodom poput morskih plodova, ili obične jodirane soli.

  5. Olovo

  Gdje se nalazi: Najveći ‘zagađivač’ olovom su boje za zidove na bazi ovoga metala, a može se pronaći i u vodi koja nije odgovarajuće filtrirana ili prolazi kroz stare i hrđave cijevi.
  Štetne posljedice: Olovo je toksin koji se teško filtrira iz organizma, a može izazvati niz problema. Povećava razine hormona kortizola u organizmu koji se više luči u stresnim situacijama.
  Kako ga izbjeći: Jedite zdravu i organski uzgojenu hranu te pijte filtriranu vodu. Ako se bacate na renovaciju domu, nemojte zaboraviti na vodovodne cijevi.

  6. Živa

  Gdje se nalazi: Živa je nusproizvod teške industrije koja se može naći u velikom broju riba i

 • riba
 • morskih plodova.
  Štetne posljedice: Velike količine žive u organizmu utječu na menstrualni ciklus žene i njenu ovulaciju, ali i oštećuje stanice gušterače koja proizvodi inzulin i regulira razine šećera u krvi.
  Kako je izbjeći: nemojte izbjegavati jesti ribu i morske plodove, ali birajte manje primjerke poput jadranske srdele. Što je riba manja, to je i manja mogućnost za apsorpcijom ovog metala.

  7. Perfluorirane hemikalije (PFC)

  Gdje se nalaze: Koriste se u proizvodnji posuđa s neprijanjajućim dnom, u izradi tepiha, ruksaka i odjeće koja je napravljena na način da odbija prljavštinu, ali i za pakovanje hrane – primjerice kutija za pizze ili paketića kokica namijenjenih za pripremu u mikrovalnoj pećnici.
  Štetne posljedice: Ove hemikalije utiču na pravilan rad štitnjače, a samim time i na sve hormone u organizmu. Neke studije pokazale su da česta izloženost istima, smanjuje plodnost kod oba spola.
  Kako ih izbjeći: Čitajte deklaracije i informišite se kod specijaliziranih prodavača o hrani i posuđu koje želite kupiti i koristiti u svojem domu. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,