Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

3 važna razloga zbog kojih je darivanje krvi dobro za naše tijelo

Preuzmite sliku

Na Svjetski dan dobrovoljnih davaoca krvi koji se obilježava svake godine na današnji datum donosimo najvažnije razloge zbog kojih bi svako trebao barem pokušati donirati dozu. Jer spašavanjem tuđih života, možete spasiti i vlastiti.

U svijetu se prikupi 92 miliona doza krvi na godinu, a jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života. Otprilike polovica od toga, prikupi se u zemljama visokih prihoda u kojima živi samo 15 posto svjetske populacije.

Više muškaraca nego žena

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka jest čovjek – davaoc krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj davaoca krvi, a time i dovoljne količine krvi.

U ovakve se aktivnosti mladi ljudi uključuju u srednjoj školi. Djevojke te dobi često su premršave i ne zadovoljavaju niti onaj osnovni kriterij za žene, minimalno 55 kilograma tjelesne težine. Zatim je tu i generativna faza, trudnoća i rađanje. Veliki broj žena postanu redoviti davaoci krvi upravo kada prođu ovu životnu fazu.

Ako se do sada niste odlučili na dobrovoljno darivanje krvi iz altruističkih razloga i možda vam treba pokoji dodatni motiv, u nastavku pročitajte zašto je darivanje krvi dobro i za vaše zdravlje. Jer spašavanjem tuđih života, možete spasiti i vlastiti.

1. Redovno darivanje krvi povezano je s manjim rizikom od infrakta

O toj temi napisano je nekoliko radova – govori dr. Jukić, a naučno je potvrđeno kako redovni davaoci krvi rjeđe obolijevaju od infrakta miokarda.

2. Određivanje zdravlja krvi

Kod svakog darivanja krvi uzimamo uzorak te se određuje krvna grupa i rezuz faktor, zatim se rade laboratorijske pretrage na hepatitis B, C, HIV, sifilis – objašnjava dr. Jukić te dodaje kako je kratak ljekarski pregled također uobičajeni dio obrade svakog davaoca.

S godinama je elasticitet krvnih žila malo slabiji pa se stariji davaoci krvi, nakon uzimanja uzorka često osjećaju bolje.

3. Osjećaj samopoštovanja za duži i kvalitetniji život

Većina dobrovoljnih davaoca krvi jednostavno želi pomoći drugima, a to im daje osjećaj samopoštovanja koji pozitivno utječe i na njihovo zdravlje. Osjećaj kada dajete zdravi dio sebe potpunom strancu – to se ničime ne može platiti, ističe dr. Irena Jukić. (Zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,