Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žvakaće gume, zlatne ribice, hodalice: Najrazličitije zabrane širom svijeta za koje sigurno niste čuli

Preuzmite sliku

Svaka država i kultura, pored svojih specifičnosti, ima i svoje zabrane. Postoje najrazličitije zabrane širom svijeta, neke su manje-više poznate, kao što je zabrana proslave Dana zaljubljenih u Pakistanu, Indoneziji i Saudijskoj Arabiji.

Relativno je poznato i da je u Singapuru zabranjeno korišćenje žvakaćih guma, a da uhvaćenima u prekršaju slijedi kazna od 100.000 singapurskih dolara.

Ali postoje i zabrane za koje, možemo da se kladimo, niste čuli.

Recimo, da li znate da su od 2004. godine u Kanadi zabranjene hodalice za bebe, kako bi se osigurala bezbjednost najmlađih?

 • Roditelji koji budu uhvaćeni da im dijete hoda u dupku mogu biti kažnjeni sa 100.000 dolara.

  Kečap, majonez i sirće se u ograničenim količinama upotrebljavaju u državnim školama u Francuskoj. Djeca nemaju slobodan pristup tim dodacima jela. Pravilo je uspostavljeno kako bi se poboljšao kvalitet ishrane učenika.

  U Japanu postoji zakon koji nalaže kompanijama da mjere struk i težinu svojih zaposlenih starosti između 40 i 74 godine.

  Ako je struk veći od dozvoljenih mjera koje propisuje vlada, zaposleni dobija “smjernice o ishrani”, a kompanija može biti kažnjena.

  Iz čisto zdravstvenih razloga, u Rusiji, Bjelorusiji i Kazahstanu je od 2013. godine zabranjeno prodavati odjeću koja je u direktnom dodiru sa kožom a sadrži manje od šest posto pamuka.

 • To praktično znači da u ovim zemljama ne možete kupiti čipkani donji veš.

  Rimljani strogo vode računa o dobrobiti životinja, pa je zakonom regulisano šetanje pasa. Ukoliko ih ne izvodite u šetnju, možete biti kažnjeni sa 700 eura.

  U glavnom gradu Italije, iako vam je dozvoljeno da imate zlatne ribice, nije vam dozvoljeno da ih držite u staklenoj činiji. To se smatra okrutnim, jer činija ograničava protok kiseonika, zbog čega zlatne ribice mogu da oslijepe. (24sedam.rs)

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,