Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto zapravo pomičemo kazaljke na satu zimi?

Preuzmite sliku

Zadnju nedjelju u oktobru, počinje zimsko računanje vremena, dakle, kazaljku ćemo vratiti jedan sat unazad 30.10. u 3 sata ujutro. Međutim, znate li zašto to zapravo radimo?

Naime, na ideju pomicanja vremena prvi je 1784. godine došao američki političar Benjamin Franklin koji je smatrao da će ljudi uštedjeti na svijećama ako ustanu sat vremena ranije.

No, on zapravo nije jedini. Novozelandski entomolog i astronom George Vernon Hudson 1895. godine je predložio da se kazaljke pomiču čak dva sata unaprijed jer mu je trebala sunčeva svjetlost kako bi poslijepodne mogao skupljati kukce.

Sličnu ideju imao je i Britanac William Willet, poznati graditelj i ljubitelj golfa i boravka u prirodi. William je smatrao da bi pomicanje kazaljke unaprijed omogućilo svima da više vremena provode u prirodi.

Tokom Prvog svjetskog rata njegova ideja je realizirana. Glavni razlog bila je ušteda energetskih resursa tokom ratovanja. U Evropi je to prvo napravila Njemačka, a uskoro su uslijedile i Velika Britanija, Rusija i SAD.

Zimsko računanje vremena počinje zadnjeg vikenda u oktobru, a završava posljednjeg vikenda u martu, kada pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed ponovno počinje ljetno računanje vremena. (Večernji list)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje