Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto vas stjuardesa odmjeri od glave do pete kad ulazite u avion?

Preuzmite sliku

Vjerojatno ste primijetili kada putujete avionom da vas stjuardese, osim što ljubazno pozdrave na ulazu u avion, i odmjere od glave do pete. Ta pomalo neobična praksa zapravo ima važnu ulogu.

Stjuardesa Kat Kamalani objasnila je na svom TikToku zbog čega to radi osoblje aviona.

Naime, kada vas stjuardesa na ulasku u avion odmjeri, ona zapravo traži putnike koji bi, ako zatreba, mogli pomoći u različitim situacijama koje se mogu dogoditi tokom leta.

@katkamalani You would never guess the last part… #secretsrevealed #traveler #momsontiktok #flightcrew #travelhacks ♬ Sunny Day – Ted Fresco

“Kad uđete u avion i ugledate naša sretna, nasmijana lica, mi vas zapravo odmjeravamo i pokušavamo uočiti takozvane ABP osobe (able-bodied people) ili fizički sposobne ljude. Dok hodaju gore-dolje prolazima i provjeravaju ili poslužuju putnike, stjuardese također usput traže ABP osobe koje će im pomoći ako, ne daj Bože, zatreba”, rekla je Kamalani, a njezin video skupio je gotovo preko tri miliona pregleda.

Kraticom ABP najčešće se označavaju vojnici, piloti, vatrogasci, policajci i ljekari, to jest djelatnici onih službi koje su najkorisnije u hitnim medicinskim situacijama ili u situacijama kad treba spriječiti nesreću.

Mnoge je zanimalo kako osoblje samo na temelju pogleda može znati čime se neko bavi.

“O, znamo, pogotovo ako je riječ o profesiji koja zahtijeva fizičku spremu”, odgovorila je stjuardesa i dodala kako im se doktori često već na početku leta i sami predstave i ponude se za pomoć tokom leta ako bude potrebna. Dodala je i da, osim fizički sposobnih osoba, pogledom traže i znakove otmice ili trgovine ljudima. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje