Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto su flamingosi ružičasti i zašto često stoje samo na jednoj nozi?

Preuzmite sliku

Osim po svojoj specifičnoj boji, flamingosi su prepoznatljivi i po dugim, tankim nogama, a nije ih neobično vidjeti kako stoje samo na jednoj nozi, i to nekoliko sati u danu, čak i dok spavaju.

Iako niko ne zna tačno zašto, naučnici misle da bi razlog mogao biti što tako sprečavaju zamor mišića.

Prema istraživanju plamenaca iz 2017. godine, oni mogu pasivno podržavati svoju tjelesnu težinu samo na jednoj nozi, a na dvije bilo bi im teže. Pretpostavlja se, naime, da ove ptice imaju ”mehanizam zaključavanja” tetiva, ligamenata i mišića, sličan onom kao kod konja, koji im omogućuje da zaključaju zglobove i održavaju ravnotežu na jednoj nozi.

  • – Poput većine vodenih ptica, flamingosi imaju smanjene krvne žile na nogama i protustrujni toplinski sistem, što znači da zagrijavaju krv koja se vraća iz stopala u tijelo, a hlade krv koja napušta tijelo i ide do stopala – rekao je za BBC Science zoolog dr. Paul Rose sa Sveučilišta Exeter Focus: To, kaže on, znači da već imaju ugrađen mehanizam za uštedu topline, pa stajanjem na jednoj nozi vjerovatno štede energiju.

    Zašto su flamingosi ružičasti?

    Iako su poznati po ružičastom perju, flamingosi se rađaju sivi, a ružičasti postaju postepeno, zbog prehrane. Oni name u divljini jedu plavozelene alge i račiće koji sadrže hemikaliju zvanu kantaksantin. U zoološkim vrtovima ta se hemikalija dodaje hrani koja se daje pticama. Tokom procesa parenja i mužjaci i ženke gubit će dublju ružičastu boju, kao znak da su spremni za potomke. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,