Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto su baš crvena i zelena boje Božića?

Preuzmite sliku

Prodavnice su već pune božićnih ukrasa, a boje koje bez sumnje prevladavaju jesu crvena i zelena. Jeste li se ikada zapitali zbog čega su upravo ove dvije boje sinonim za Božić?

Ukrašavanje u vrijeme Božića ima posebno značenje pa tako i boje koje simboliziraju blagdan Isusova rođenja: zelena i crvena. Zbog čega su baš te dvije boje simbol Božića?

Zelena

Božikovina i imela već se hiljadama godina koriste za ukrašavanje povodom Božića. Godišnje doba zime hladno je, tamno i turobno, i upravo se zato zimzelene biljke koriste za dekoracije: kao podsjetnik da zima neće trajati vječno, prenosi Zadovoljna.hr.

Crvena

Boja bobica božikovine, crvena, predstavlja Isusovu krv jer se on žrtvovao za ljude i umro na križu. Kršćanima je tako crvena jednostavan, a opet poseban podsjetnik na ono što je njihov spasitelj učinio za njih.

Druge boje koje se često koriste u božićnim dekoracijama jesu zlatna, bijela i plava. Jedan od sveta tri kralja donio je zlato na poklon malom Isusu, a zlatna ujedno simbolizira i betlehemsku zvijezdu koju su tri kralja slijedila na putu do Betlehema. Bijela simbolizira mir i čistoću, dok je plava simbol Isusove majke, Djevice Marije, a tumači se i kao sinonim za nebo i raj. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,