Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto se muške i ženske košulje ne kopčaju na istu stranu?

Preuzmite sliku

Jeste li ikada primijetili da košulje muškaraca i žena imaju dugmr na različitim stranama?

Vrlo je jednostavno, ako ste žena, imate ih na lijevoj strani košulje, a ako ste muškarac, imate ih na desnoj strani. Ovo bi imalo smisla da su sve žene ljevakinje i svi muškarci dešnjaci, ali zapravo su većinom ljudi dešnjaci. Zašto je onda dugme na različitim stranama? Navodno, razlozi sežu daleko u historiju, prenosi The Sun.

Prva teorija kaže da su se košulje tako radile kada su muškarci išli u rat jer im je bilo lakše vaditi oružje i otkopčati košulju s desne strane, lijevom rukom, jer je oružje većinom bilo u desnoj ruci.

Postoji još ledna teorija koja kaže da je uzrok ovoj razlici način odijevanja žena srednjeg i visokog sloja u Evropi. Tokom historijskih razdoblja, poput renesanse i Viktorijanskog doba, ženska odjeća bila je puno kompliciranija nego odjeća muškaraca – podsuknje, korzeti te umetci nošeni na stražnjicama kako bi haljina bila šira.

Dok su bogati muškarci odijevali sami sebe, ženski dio njihove porodice trebao je pomoć služavki kako bi se odjenule, zbog luksuza, a i zbog potrebe. Kako bi se olakšao posao služavkama kod odijevanja, krojači su počeli šivati dugme na suprotnoj strani, a kada se odjeća počela masovno proizvoditi, dugmad su ostala na lijevoj strani i postali standard.

Iako nijedna od ovih teorija nije potvrđena i ima još mnogobrojnih drugih, poput one koja kaže da žene doje djecu na lijevoj ruci pa im je olakšano otkopčavanje košulje ili koja kaže da je za vrijeme Napoleona bilo namjerno napravljeno da se ženama oteža odijevanje, ovaj način izrade odjeće je sada standard i vjerovatno se neće mijenjati. Također se utjecaj ovih promjena vidi i sa zatvaračima jer su i na vestama i jaknama na suprotnim stranama kod muškaraca i žena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,