Kafa je savršen način da se razbudimo tokom leta i lakše prebrodimo vremensku razliku, ali postoji jedan problem – kafa u avionu je jako lošeg ukusa. Zašto?
Postoji nekoliko razloga zbog kojih kafa nije dobrog ukusa na nekoliko hiljada metara.
Voda
Kako navodi magazin “Hello Giggles” u avionu postoji rezervoar za vodu koji se koristi i za pranje ruku u wc-u, ali i za pravljenje kafe. Ta voda jeste bakteriološki ispravna, ali nije baš najčistija i najukusnija.
Proces kuhanja
Što je veća nadmorska visina, voda ključa na nižoj temperaturi, pa se tako kafa slabije rastvara u vodi i zato nema pun ukus.
Izmijenjena čula
U uzmijenjenim uslovima se mijenjaju i naša čula. Zbog pritiska u kabini, suhog vazduha i nadmorske visine slabi nam čulo ukusa, pa su nam sve stvari bljutavije. Zbog toga je nerijetko hrana u avionima mnogo začinjenija, da bismo mogli da uopšte osjetimo ukus.
Postoji rješenje
Mnogo bolja opcija je da umjesto kafe u avionu uzmete vino. Ono će za razliku od kafe, imati mnogo bolji ukus tokom leta. Tačnije, zbog toga što su vaša čula otupljena, možete da uzmete i oporija vina. Somelijeri preporučuju oštro, bijelo vino s jačim mirisom. (noizz.rs)