Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto je baš zec simbol Uskrsa?

Preuzmite sliku

S Uskrsom su ga prvi puta počeli povezivati Nijemci krajem 17. stoljeća, a legenda kaže da korijeni dolaze iz poganskih običaja Anglosaksona

Zec je jedan od zaštitnih znakova Uskrsa, no znate li zašto? Zec se ne pojavljuje nigdje u Bibliji, stoga je malo neobično ga je upravo on postao žaštitnim znakom Uskrsa. Legenda o zecu potiče iz narodnih običaja, a s Uskrsom su ga prvi puta počeli povezivati Nijemci krajem 17. stoljeća.

Uskrsni zec koji donosi čokoladu dobroj djeci, nešto kao Djed Mraz u vrijeme Božića, prvi se put spominje 1682. godine u njemačkim pripovijetkama. Također, mnogi povezuju Uskrsnog zeca s narodnim ritualima, odnosno paganskim običajima Anglosaksona. Od tu kreće legenda o njemačkoj božici plodnosti, Eostre.  Prema legendi, Eostre je spasila pticu koja je umirala od hladnoće tako što ju je pretvorila u zeca, dajući joj krzno kako bi se zaštitila od hladnoće.

Eostre siromašnom zecu također nudi i smještaj u dvorcu, a zec je iz zahvalnosti svake godine božici, kao i djeci diljem svijeta, poklanjao jaja. Zec ujedno simbolizira i početak proljeća, a znak je i plodnosti, kao i začetka novog života. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,