Petak, 4. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Znate li šta znači broj 501 na Levi Strauss farmericama?

Ono što znamo jeste da male zakovice nisu tek estetski detalj, već imaju vrlo važnu funkciju – što je i razlog zašto ih imaju baš svake traperice, bez obzira na marku i dizajn

Jedne od najpoznatijih traperica na svijetu svakako su one Levi Strauss.

I baš oko njih se formiralo nekoliko zagonetki na koje su mnogi željeli dobiti odgovor.

Nakon što je zemljotres 1906. pogodio San Francisco, centrala i tvornica Levi Straussa i njegovog partnera Jacoba Davida se zapalila. Unutra su se nalazili svi papiri i podaci o poslovanju, pa su mnogi detalji “otišli u dim.”

Ostalo je tako nejasno do danas šta se krije iza poznatog žutog “V” šava na stražnjim džepovima traperica.

Ono što znamo jeste da male zakovice nisu tek estetski detalj, već imaju vrlo važnu funkciju – što je i razlog zašto ih imaju baš svake traperice, bez obzira na marku i dizajn.

Rudari su se žalili da im hlače nisu izdržljive, a nakon što je Strauss pantalone “ojačao” bakrenim zakovicama još 1829, dvojac Strauss i David patentirali su te pantalone koje su ostale ultimativni klasik i must have odjevni predmet u svakom ormaru.

Mnogi su se pitali i čemu služi mali džepić s prednje strane pantalona.

Ekspertica za traper i tekstil, Renata Janoškova, citirala je Levi Straussa, da je riječ o džepu namijenjenom za sat.

– Kauboji su nekada nosili satove na lancu i držali ih u prslucima. Kako se ne bi slomili, Levis je osmislio džepić u hlačama gdje su kauboji mogli spremiti sat bez straha da bi se mogao razbiti.

A ako ste se pitali šta se krije iza jedne od najpoznatijih oznaka na odjeći, brojka 501, evo odgovora.

Zapravo se radi o tome da je broj pet sam Levi Strauss izabrao kao oznaku najveće kvalitete traperica, pa su modeli u nastavku broja pet dobijali druge brojke kako bi se razlikovali, 501, 511, 514…

Tek 1901. godine po prvi put su izrađene traperice s oba stražnja džepa, a prvi dodaci za kaiš na trapericama ušiveni su 1922. godine. Do tada su muškarci pantalone pridržavali tregerima. (coolstyle.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,