Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li šta se zaista nalazi u vašoj šoljici kafe?

Preuzmite sliku

Iako na svijetu postoji više od sto vrsta kafe, ljudi uglavnom konzumiraju samo dvije. Arabica i Robusta dvije su vrste biljke kavovca čija se zrna koriste za pripremu opojnog tamnog napitka.

Kafa se uzgaja samo u sedamdesetak zemalja svijeta smještenih u ekvatorijalnom području Južne Amerike, Afrike i Azije. Coffea arabica uspijeva samo na visokim predjelima između 900 i 1800 metara nadmorske visine i na optimalnoj temperaturi od 15 do 24 °C. Plodovi u tim uslovima dozrijevaju za sedam do devet mjeseci, pri čemu se razvijaju specifični okusi i arome.

  • Biljka kafe arabike mnogo je delikatnija, osjetljiva je na bolesti, nametnike i klimatske promjene pa je stoga zahtjevnija za proizvodnju. Na arabiku otpada više od 70 % proizvodnje, a plantaže se nalaze u zemljama Afrike i Južne Amerike. Brazil je najveći svjetski proizvođač te vrste kafe.

    Coffea canephora ili robusta, kako joj samo ime kaže, robusnija je i izdržljivija nego arabika. Uspijeva na niskim nadmorskim visinama do 700 metara, može izdržati više sunca i veće temperature. S obzirom na njenu otpornost i vrlo visoke prinose, robusta je u konačnici jeftinija za proizvodnju. Ovaj tip kafe uzgaja se u zemljama Azije i Afrike, a Vijetnam je proizvede najviše na svijetu.

  • Zrno arabike ovalnog je oblika s karakterističnom blago zaobljenom linijom koja se proteže po sredini. Robustino zrno manje je i okruglog oblika, a crta na sredini je ravnija. Obje vrste kafe imaju blagodati za zdravlje, no koncentracija dobrih sastojaka ponešto se razlikuje. Tako robusta ima gotovo dva puta više kofeina nego arabika, a također sadrži više razine hlorogenične kiseline, antioksidansa koji utiče na regulisanje tjelesne težine i pomaže pri mršavljenju. Arabika sadrži dvostruko veću koncentraciju aromatičnih ulja i prirodnog šećera koji utječu na njen okus.

  • Najveća razlika između te dvije vrste kafe upravo je u okusu. Zbog visokog udjela kofeina robusta je teška, gorka i ima zemljast okus. Okus arabike prirodno je slađi i lakši, a aromatična ulja daju cvjetne i voćne note koje kafu čine posebnom i ukusnijom za istančana nepca. Zaokružen i pun okus arabike te bogate arome razlog su zbog kojeg se arabika smatra cjenjenijom vrstom kafe.

  • Zbog navedenih činjenica arabika se smatra kvalitetnijom vrstom kafe i čest je odabir poznavatelja. Međutim, posebni uslovi uzgoja čine arabiku težom za proizvodnju, što se odražava na višu cijenu. Bilo da je u pitanju mješavina ili stopostotna arabika, kafa je zasigurno kraljica među toplim napitcima. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,