Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li šta je „gvozdena ribica“ koja spašava živote?

Preuzmite sliku

Prije šest godina, kanadski doktor Christopher Charles boravio je u Kambodži, gdje je primijetio da tamo većina djece pati od nedostatka gvožđa u krvi. Ni odraslima nije bilo mnogo bolje: Imali su strašne glavobolje i nisu mogli da rade.

Tada je dr Charles došao na ideju da napravi „srećnu gvozdenu ribicu“, koja može da obezbijedi preko 75 odsto preporučenih dnevnih doza gvožđa za odrasle, i mogla bi da bude pravo čudo za anemične ljude širom svijeta, piše BoredPanda.com.

Dvije milijarde ljudi širom svijeta je anemično i pati od nedostaka gvožđa, što u nekim slučajevima može da dovede i do smrti. Ovaj rasprostranjen problem mogao bi lako da se riješi posebnim suplementima, ali na žalost, ili su nedostupni ili suviše skupi za mnoge.

  • gvozdena-ribica2
  • Sa ovim izumom doktora Charlesa, sve što treba da uradite jeste da „prokuhate vodu ili supu sa gvozdenom ribicom bar 10 minuta.“ Ova ribica može se aktivno koristiti i do 5 godina.
    Polovina stanovnika Kambodže koji su koristili gvozdenu ribicu u kuhanju više nisu bili anemični nakon 12 mjeseci.

    Dr Charles ne namjerava da se zaustavi ovdje. Vjeruje da se dizajn ribe može adaptirati tako da bude prihvatljiva i u drugim kulturama i zemljama u razvoju. (bizlife.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,