Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koliko su stari “moderni” kućanski aparati?

Preuzmite sliku

Danas gotovo svako u domaćinstvu ima veš mašinu, pretis lonac ili mikrovalnu. Pomislit ćete da su ta “čuda tehnike” posljednji, ili barem pretposljednji krik moderne tehnologije, ali iznenadićete se kada saznate da su vaši moderni kućanski aparati izmišljeni i prije nekoliko stotina godina.

Možete li pretpostaviti, recimo, koliko je, kao izum, star vaš “pretis lonac” i kada je on izmišljen? Lonac za kuhanje pod povećanim pritiskom izum je Britanca francuskog porijekla Denisa Papina, koji je prvo osmislio ventil koji ne dozvoljava da pritisak u loncu pređe kritičnu vrijednost, koji se koriste i danas, a 1679. godine izmislio je i prvi lonac za kuhanje pod povećanim pritiskom, kojeg je nazvao “Papinov lonac”. Svoje pronalaske Papin je objavio u knjizi “Novo umijeće crpljenja vode korištenjem pare”.

Vaša veš mašina je nešto mlađi izum. Prve veš mašine izumio je njemački naučnik Jakob Kristian Schefern 1767. godine. Naravno, one nisu radile na struju, ali princip Schefernove veš mašine i danas se primjenjuje, iako je sam stroj do danas promijenio izgled.

Prvi električni toster pominje se prvi put 1893. godine kao izum Alana McMastersa u škotskom Edinbourghu, iako se tostovanje kriški hljeba uz pomoć isprepletenih žica pominje još od 14. stoljeća.

Podno grijanje, kao oblik centralnog grijanja koje se može porediti sa modernim sistemom grijanja izum je starih Rimljana koji su, gradeći kuće ispod temelja ostavljali prazan prostor za loženje vatre. Kada biste naložili vatru ispod svog doma, ploče koje su služile kao pod bi se zagrijavale i grijale unutrašnjost domaćinstva.

Fen za kosu izmišljen je u Francuskoj, a prve bilješke korištenja ovog aparata napravljene su 1890. godine u frizerskom salonu Alexandrea Godfoillea, koji se smatra izumiteljem ovog uređaja. U široj prodaji našli su se tek dvadesetih godina XX stoljeća.

Iako danas izgledaju drugačije kako bi bili jednostavniji za koristiti i privlačni dizajnom, svi ovi aparati plod su genijalnosti osoba koje su stoljeća obilježili svojim izumima, a za njih je rijetko ko čuo. Bez tih ljudi, danas bi život bio mnogo teži i komplikovaniji. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje